Press "Enter" to skip to content

Matei Dobrovie: Iată de ce USR s-a abținut la votul final la modificarea legii privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni

APDA, 6 iulie 2018 – Joi, 5 iulie, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat proiectul de modificare al Legii nr. 299/ 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu 230 de voturi pentru, 20 abțineri și 4 împotrivă. Voturile împotrivă și abținerile au fost de la USR. Deputatul USR Matei Dobrovie, vicepreședinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a explicat de ce USR nu a votat aceste modificări.

«După ce luni de zile a fost votată pe bucăți, câteva articole pe săptămână, din lipsa de interes și de prezență a parlamentarilor PSD-ALDE, ieri a intrat în sfârșit la votul final proiectul de modificare a legii 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Deși am avut și amendamente admise și sunt și lucruri bune în lege, nu putem trece cu vederea unele aspecte negative ale legii cadru. De pildă, se înființează o Agenție pentru Cercetare, Strategie și Sprijin pentru Diaspora, cu personalitate juridică, în subordinea MRP.

Am întrebat și în Comisie și nu mi s-a răspuns convingător de ce este nevoie de această nouă structură, ce buget va avea, ce vor face angajații noi. Am subliniat foarte clar că nu putem să vorbim despre cercetare și strategie în condițiile în care după atâția ani nu știm nici măcar cu aproximație câți români avem în afara granițelor și nu avem o cartografiere a comunităților. Nu este nevoie de și mai multă birocrație și agenții, de forme fără fond, ci de acțiuni concrete. Românii din afara granițelor vor să fie reprezentați corect, nu dezechilibrat – 6 parlamentari de diaspora la câteva milioane de oameni – și să nu mai trebuiască să parcurgă mii de kilometri, să stea la cozi pentru a vota. Pentru asta am propus extinderea și îmbunătățirea votului prin corespondență.

Ei au nevoie de sesiuni de informare privind drepturile, obligațiile pe care le au și legislația statelor în care ajung, pentru a nu ajunge victime ale exploatării prin muncă, despre oportunitățile și legislația din România și instrumente care să le faciliteze revenirea acasă, de asistență juridică, de susținerea unei prese de calitate.

Nu este nevoie de o nouă instituție care să cerceteze comunitățile istorice până când acestea dispar ca urmare a asimilării. Pardon, Agenția este doar pentru diaspora, nu și pentru românii din vecinătate. O altă scăpare… Am susținut în plen amendamentul de eliminare a acestei Agenții. Din toate aceste motive, USR a votat Abținere la acest proiect de lege.», a explicat deputatul USR. (S.C.)

http://diasporaazi.ro/lege-votata-in-parlament-vor-fi-trimisi-in-strainatate-atasati-de-diaspora/

http://diasporaazi.ro/deputatul-usr-matei-dobrovie-propune-imbunatatirea-si-extinderea-procedurii-de-vot-prin-corespondenta/