Press "Enter" to skip to content

Măsuri la frontiera de stat, în perioada Sărbătorilor Pascale

APDA, 6 aprilie 2018 – În perioada Sărbătorilor Pascale, conducerea Poliției de Frontieră Române a dispus măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat și acționează în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.

În acest sens, conducerea Poliţiei de Frontieră Române a dispus întreprinderea următoarele măsuri atât în punctele de trecere ale frontierei, cât şi în zona de frontieră – 30 km interior de la linia de frontieră:

  • suplimentarea personalului care-şi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, respectiv creşterea numărului arterelor de control din punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, dacă situaţia o impune, până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct;
  • asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere;
  • la nivelul întregii ţări peste 4.000 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

În prezent, prin punctele de frontieră se înregistrează valori de trafic normale pentru această perioadă, fără a se înregistra aglomerari şi timpi de asteptare.

Menţionăm că, este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora, sens în care continuăm să recomandăm participanţilor la trafic  tranzitarea tuturor punctelor de frontieră deschise în regim internaţional în vederea evitării suprasolicitării unora dintre acestea.

Reamintim celor care intenţionează să călătorească în Bulgaria pe perioada Sărbătorilor Pascale, faptul că autorităţile de frontieră bulgare ne-au informat, prin Centrul Comun de Contact Giurgiu, că în perioada 08.04.2018, ora 20.00 – 10.04.2018, ora 08.00, în toate punctele de trecere a frontierei bulgare, prelucrarea informaţiilor privind taxele pentru vinietă se va efectua manual.

În această perioadă, software-ul „Taxe de drum şi regim de autorizare”, parte a sistemului vamal bulgar, nu va funcţiona automat din cauza demersurilor şi acţiunilor tehnice necesare întreţinerii acestui program.

În toate punctele de frontieră ale R. Bulgaria, pentru perioada menţionată, taxele de drum se vor achita în numerar. Totodată, autorităţile vamale bulgare au informat că vor suplimenta numărul de lucrători în toate punctele de frontieră bulgare, pe timpul implementării manuale a datelor.

De asemenea, menţionăm că, la frontiera cu Ungaria, la solicitarea autorităţilor publice locale, în zilele de 07 şi 08.04.2018, între orele 08.00 – 18.00, ora României, vor fi deschise cele 10 puncte de trecere ocazionale, respectiv :

  • pe raza județului Bihor – P.T.F Roșiori, P.T.F. Cheresig și P.T.F. Voivozi
  • pe raza județului Arad – P.T.F. Iermata Neagră, P.T.F. Grăniceri, P.T.F. Variașu Mic și P.T.F. Nădlac III
  • pe raza județului Satu Mare – P.T.F. Bercu, P.T.F. Peleș şi P.T.F. Horea.

Reamintim că pentru a veni în sprijinul participanților la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Ionică Armanca