Press "Enter" to skip to content

Mariana Kalokairinou, medic român în Grecia: ”Începutul nu a fost deloc uşor”

APDA, 4 octombrie 2017 – Mariana Kalokairinou are 50 ani, este originară din Motogna la Baia Mare, iar în prezent locuiește în Atena, unde profeseză ca medic specialist radiolog. Profesia o menține în contact permanent cu conaționalii. ”Am cabinetul meu de ecografie  şi colaborez şi cu centre de diagnostic, unde vin foarte mulți români”, ne-a declarat ea.

Mariana Kalokairinou a participat și la întâlnirea organizată de Ambasada României la Atena, Seminarului medical destinat medicilor greci care au studiat în România și medicilor români din Grecia, întâlnire care a avut ca tema ”Asistența medicală – domeniu de excelență al relațiilor româno – elene.”

Medicul român a răspuns câtorva întrebări pentru agenția Diaspora Azi – APDA.

foto: Radu Buraga

Când ați ajuns în Grecia și care au fost motivele care v–au determinat să vă stabiliți aici ?

”Am  venit în Atena în  anul 2000 pentru că m-am căsătorit cu un fost coleg grec de la  facultatea de stomatologie.”

Cu ce probleme v-ați confruntat, ca emigrant ?

Începutul nu a fost  deloc uşor, nu cunoşteam limba, nu cunoşteam obiceiurile, nu înţelegeam mentalitatea grecilor. Recunoaşterea diplomei de medic a fost destul de grea, mai ales că trecuseră mulţi ani de când terminasem facultatea, deci cunostintele mele de medicină internă şi chirurgie erau tot mai îndepărtate, mai şterse. Dar nu învăţatul m-a speriat cel mai tare, ci aşteptarea. A durat extrem de mult până când am reuşit să-mi definitivez recunoaşterea specializării  şi a doctoratului făcut la Cluj, partea cea mai mare de vină având-o, spun eu, birocraţia şi organizarea precară din sistemul de stat de-aici.

Nu am cetăţenie elenă, nu am cerut-o niciodată. Aşa a fost să fie. Şi cu toate acestea, niciodată n-am întâmpinat nici cea mai mică piedică în orice am făcut, desigur, România era deja membră a Uniunii Europene.  Dovadă că, după ce am obţinut recunoaşterea studiilor,  am intrat în sistemul medical de stat, cu contract de muncă limitat care s-a reînnoit după fiecare 3 ani.

În prezent unde profesați ?

După ce a venit criza şi posturile la stat au fost blocate, am ajuns să lucrez în sistemul medical privat. Acum am cabinetul meu de ecografie  şi colaborez şi cu centre de diagnostic, unde vin foarte mulți români.

Ce credeți s-ar putea schimba în România pentru ca românii să se întoarcă în ţară?

E grea întrebarea şi complicată şi astfel sunt complicate şi răspunsurile. Nu toţi românii au plecat din ţară din aceeaşi cauză, emigrarea.  Însă, pentru a determina întoarcerea lor trebuie eliminate sau cel puţin minimalizate cauzele, fie ele de ordin economic, cele mai frecvente, fie culturale, spirituale, politice.

Daniela Popescu, Atena