Press "Enter" to skip to content

Marian Stan, artist: «În Anglia mă ocup cu găsirea unor căi prin care să mă reîntorc în România și să mă simt ca în Anglia»

APDA, 13 iunie 2018 – A renunţat la cariera universitară în România și a plecat din țară. S-a îmbarcat pe un vas de croazieră. apoi a ajuns în Anglia. A luat-o de la capăt, urmărind succesul. Profesor, poet, cântăreţ, compozitor, scriitor, o personalitate poliedrică și neliniștită.

Marian Stan este licenţiat al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea Bucureşti. Între anii 1991-2001 a lucrat pentru Radio România, Radio Total, Televiziunea Română, Prima TV şi Antena 1, a predat în facultate şi la Centrul pentru Jurnalism Independent, a ţinut conferinţe, a scris proză scurtă şi poezie, publicate în periodice.

Nehotărât în privința unui loc „definitiv” unde să se stabilească, Marian Stan susține că locuieşte provizoriu în Anglia.

«În Anglia mă ocup cu găsirea unor căi prin care să mă reîntorc în România și să mă simt ca în Anglia. Eh, și-atunci o să mă-ntrebi, la ce bun să mai vin în România, căci în Anglia deja mă simt ca-n Anglia. Iar eu ți-aș răspunde: În Anglia mă simt român, iar asta a început să mă deranjeze.

În România aș vrea să mă simt ca-n Anglia, fără să mă simt român. Aș vrea doar să mă simt artist, prieten, iubit, orice altceva care să mă facă să uit că ar mai fi vreo necessitate să fiu și altceva decât vreau să fiu. Pentru că aici, în România, de câte ori revin, mă simt înconjurat cu căldură, mă simt acasă, mă simt bine, în ciuda faptului că și-aici oamenii se calcă pe bătături, se mint, se înșeală…

Și tocmai asta mă aduce din nou la prima mea afirmație: m-aș reîntoarce dacă m-aș simți ca-n Anglia, iar asta ar însemna ca masele largi, noi toți românii ăștia de treabă, să ne câștigăm puterea, ca englezul, de a-i face pe politicieni să le fie teamă de noi și să ne respecte. Problema cu noi este că ne lăsăm luați de proști pe scară largă și nu facem nimic concret să le dovedim celor ce ne iau de proști că suntem mai deștepți ca ei. Căci, imediat cum unii încearcă să le dovedească, sunt absorbiți în tabăra cealaltă. Cam așa stau lucrurile. Totul se joacă la focul de tabără.»

Aflat în România în timpul unui turneu muzical, în care și-a promovat volumul de poezii „Cu ochii pe noi”, Marian Stan a destăinuit:

«Apare un moment în viața omului în care multi dintre noi trec prin ceea ce englezii numesc “mid-life crisis”, un moment sau o perioadă în care faci o trecere în revistă a tot ce-ai făcut până atunci și începi să anticipezi cam ceea ce ți-a mai rămas de făcut.

Eu toată viața mi-am petrecut-o căutând. Am ajuns să mă plimb prin toată lumea și asta m-a făcut să văd viața cu alți ochi. N-am fost prins de vreo carieră anume.

Pe deoparte acest lucru m-a costat, dar pe de alta, mi-a dat libertatea să mă adaptez mai ușor la orice nouă schimbare de perspectivă, orice trecere a timpului, orice etapă în care începi să privești lumea cu alți ochi.

Fac ce-mi place, ajutat cumva de un trecut în care cam tot așa am făcut –  ce mi-a plăcut. Am luat de la viață, când am vrut eu, ce-am vrut eu, câteodată mergând pe propriile picioare, altă dată sprijinit de alții, ba chiar de multe ori căzut la pământ. Câteodată mai puțin, altă dată mai mult, dar întotdeauna mânat de dorința de a-mi respecta năzuințele mele cele mai arzătoare și de a nu trăi doar ca parte a unui sistem robotizant.

Vin din ce în ce mai des în România să cânt, dintr-o mare plăcere de a le cânta românilor, de a-mi face prieteni, atât din rândul publicului, cât și dintre artiști. Multe dintre piesele mele în limba română sunt foarte încărcate emoțional. Cred că și cei mai insensibili ajung să fie mișcați de ele, căci vorbesc despre părinți, despre lecții de viață, despre singurătate, despre lipsa iubirii, lucruri care ne frământă pe mulți dintre noi, și care își găsesc foarte repede drum în sufletul nostru. Eu consider că muzica de calitate trebuie să-ți ofere ție ca ascultător o stare de spirit la care tu singur nu poți ajunge decât cu mare greutate  sau pur și simplu nu poți ajunge. Noi, cântăreții, ca și poeții sau scriitorii în general, ca și artiștii plastici, ca orice alt creator ce-ți stimulează spiritul, avem datoria de a-i ajuta pe ceilalți să ajungă la stări emoționale cât mai profunde. Atunci când reușești, ți-ai împlinit destinul. Datoria ta este să încerci la nesfârșit până reușești.»

Corina Ozon