Press "Enter" to skip to content

Madrid, inaugurarea ciclului „Un secol de cinema românesc”, o retrospectivă a cinematografiei românești

APDA, 13 aprilie 2018 – Dacin Sara (Societatea pentru Drepturi de Autor în Cinematografie și Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual) și Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, în colaborare cu Cinemateca Spaniolă, Centrul Național al Cinematografiei și Ambasada României în Regatul Spaniei ciclul „Un secol de cinema românesc”, o retrospectivă a cinematografiei românești de la primul lungmetraj – Independența României, 1912 – până la debuturile regizorilor „Noului Val” în anii 2000. La Madrid vor fi proiecate 12 filme în Cine Doré, în perioada 14 aprilie – 29 mai 2018.

Selecția de pelicule prezentate la Madrid constituie prima etapă a unui proiect mai amplu ce va continua în toamna anului 2018 în colaborare cu Cinemateca Andaluză. „Un secol de cinema românesc” reunește 26 de filme care își propun să ofere spectatorului o retrospectivă reprezentativă a filmului românesc a cărei istorii, în ciuda succesului său actual în diverse festivaluri, este încă puțin cunoscută.

Ciclul de film va fi inaugurat în data de 14 aprilie, la ora 19:45, cu filmul Hotel de lux, Premiul Leul de Argint la Mostra di Venezia în 1992. Lungmetrajul va fi precedat de scurtmetrajul de animație Scurtă istorie de Ion popescu-Gopo, câștigător al Premiului Palme d´Or la Cannes în 1957. La gala de inaugurare vor fi prezenți Ambasadorul României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, directorul general al Dacin Sara, Bogdan Ficeac şi președintele Consiliului Director al Dacin Sara, Şerban Marinescu. După proiecție, regizorul Dan Pița și criticul de film Roberto Cueto vor dialoga cu publicul prezent.

Detalii privind programul retrospectivei pot fi accesate la adresa: http://www.icr.ro/pagini/madrid-un-secol-de-cinema-romanesc