Press "Enter" to skip to content

”Luna Enescu” la Institutul Cultural Român, evenimente organizate în afara țării

APDA, 6 octombrie 2017 – Institutul Cultural Român deschide, duminică, 8 octombrie 2017, Luna Enescu la ICR. Lansarea seriei de evenimente dedicate marelui compozitor George Enescu va avea loc la Centrul Internațional de Conferințe „Casino Sinaia”, cu începere de la ora 14.00. Manifestările desfășurate sub egida „Luna Enescu la ICR“ întregesc succesul acţiunilor dedicate lui George Enescu, organizate de reprezentanţele ICR în străinătate.

Institutele Culturale Române din afara țării derulează, pe parcursul următoarelor 30 de zile, evenimente dedicate muzicianului George Enescu în cadrul proiectului „Luna Enescu la Institutul Cultural Român”.

Institutul Cultural Român de la Paris, împreună cu Societatea Muzicală Franceză „Georges Enesco” şi Asociaţia Noesis prezintă, in perioada 9-18 octombrie 2017, cea de-a patra ediţie a festivalului „Întâlnirile Muzicale Internaţionale George Enescu”. Sub egida festivalului sunt derulate un festival de muzică franceză şi românească din secolele XX şi XXI şi un concurs internaţional de artă vocală.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău, în colaborare cu Primăria Municipiului Chișinău, organizează în perioada 20 septembrie – 20 octombrie 2017, la Galeria La Rond, expoziția George Enescu – personalitate a culturii româneşti şi universale. Expoziția, formată din 22 de bannere, cuprinde o serie de documente, mărturii și fotografii care refac în imagini traseul vieții și activității lui George Enescu. Evenimentul este integrat în programul de diplomație culturală Centenar, conceput și aprobat de Guvernul României, care are drept scop prezentarea valorilor culturale-istorice românești în spațiul Republicii Moldova.

ICR Londra organizează, în parteneriat cu Societatea Enescu din Marea Britanie şi St James’s Church, Piccadilly, în data de 5 octombrie 2017, la sediul ICR Londra, şi în data de 6 octombrie 2017, la St James’s Church Piccadilly, Londra, două recitaluri de pian susţinute de Nicolae Dumitru. Proiectul continuă seria de concerte organizate de ICR Londra, sub egida Societăţii Enescu, serie care îşi propune poziţionarea muzicii enesciene în prim plan şi aducerea în cadrul sezonului de concerte al ICR Londra a unor muzicieni români şi internaţionali de prestigiu, care să susţină concerte de mare vizibilitate.

Sub titulatura De la Enescu la blues, de la doină la jazz modern, ICR New York organizeză un nou turneu de succes, avându-i ca protagoniști pe doi muzicieni de renume internațional: pianistul român Lucian Ban și violonistul american, nominalizat la premiile Grammy, Mat Maneri. Turneul are loc în perioada 27 octombrie – 2 noiembrie 2017 și constă într-o serie de patru concerte, însoțite de prezentări și discuții cu publicul și un workshop-prelegere, toate susținute de cei doi artiști în patru locuri legendare și consacrate pentru iubitorii muzicii, din sudul și sud-vestul Statelor Unite.

Institutul Cultural Român de la Beijing continuă organizarea proiectului „Cinemateca Românească și Audiție muzicală“, în perioada 25 octombrie – 31 decembrie 2017, la sediul său, cu proiecția a trei filme românești (Aventurile lui Babușca, Buletin de București și Maria Mirabela) și prin prezentarea compozițiilor și interpretărilor marilor muzicieni români George Enescu și Dinu Lipatti. Filmele vor fi programate o dată pe lună, iar înainte de proiecția acestora vor avea loc audiții muzicale cu compoziții, aparținând lui George Enescu Dinu Lipatti.