Press "Enter" to skip to content

Lucrătorii români care pleacă nu pot fi înlocuiți: «Patru vietnamezi fac cât un român»

APDA, 30 octombrie 2017 – Multe companii de construcţii străine vin acum în România, dar se lovesc de lipsa forței de muncă.

Ronen Ginsburg, preşedintele firmei israeliene Danya Cebus, care a venit în România pentru a participa la licitații publice, recunoaște că românii nu pot fi înlocuiți cu chinezi sau cu vietnamezi.

Deficitul de muncitori calificaţi în construcţii este estimat la circa 200.000 de angajaţi pentru următorii ani. S-a încercat înlocuirea loc cu chinezi.

„Problema cu muncitorii chinezi este că, atunci când ies din China, nu mai vor 100 de dolari pe lună, ci 1.000-1.500 de dolari. Am vrut să aducem muncitori chinezi la Braşov, pentru că nu găseam muncitori români, dar sunt scumpi. Ştiu că firmele româneşti încep să aducă muncitori din Vietnam, noi am lucrat cu astfel de muncitori şi pot spune că patru muncitori vietnamezi fac cât unul român, în privinţa productivităţii muncii“, a declarat Ginsburg, citat de Capital.ro.

El avertizează că preţul construcţiilor din România va creşte în următoarea perioadă cu circa 20%, pentru că trebuie să crească salariilor muncitorilor români.

„Românii au văzut lumina. Nu mai vor să muncească pentru 1-2 euro pe oră. Nu mai sunt proşti să accepte salarii de 500 de euro/lună. Vor salarii de 2.000 – 3.000 de euro/lună ca în Anglia sau Germania. Vor trece 3-5 ani, dar România va ajunge acolo. Preţul unei construcţii în România nu mai poate fi 450 euro/mp, deoarece constructorii se vor prăbuşi. Preţul construcţiilor va creşte cu 20% în scurt timp, dar se va îmbunătăţi şi situaţia financiară a oamenilor. Când am venit în România, era criza din 2008, şi plăteam muncitorii cu un euro pe oră. După patru ani îi plăteam cu doi euro pe oră. Astăzi îi plătim cu 5-6 euro. Salariile vor creşte, cu siguranţă, dar va creşte şi costul locuirii“, a mai spus Ginsburg.