Press "Enter" to skip to content

Leontin Cojocea, CASCRI Italia: Diaspora inseamna valoare adăugată societatii romanești nicidecum parte separată a acesteia

APDA, 27 iulie 2018 – Am fost, sunt și voi rămâne mereu alături de diaspora românească, adevărata Diaspora ! Pentru mine statutul de diasporean este la fel ca cetățenia română, neputând să renunț la niciuna dintre acestea, întrucât le consider elemente personale identitare, atât la nivel național cât și internațional ! Ambele îmi sunt menționate în actul de identitate (pașaport) care atestă aceste două realități fundamentale care stau la baza existenței mele dar și activității pe care o desfăsor în interesul direct al cetățenilor români cu statut de “români de pretutindeni”, în conformitate cu prevederile legii 299/2007 !

Făcând referire strictă la evenimentele înregistrate în ultima vreme cu privire la “protestul diasporei”, de-altfel o definiție total eronată dar menită doar să slujească interese ascunse a unor elemente vădit oportuniste, vă spun că mă doare sufletul să văd cum o clasă a societății românești care este o plus valoare continuă a acesteia vine batjocorită prin asociere cu o imagine ireală creată în scop bine precis sau manipulată de niște  oportunisși de duzină cu statut de “politruci, heirupistiști sau neica-nimeni”! Personaje care invocând “interesul național” și profitând de nemulțumirile create de politica guvernamentală a României aplicată, din ultimi cel puțin 10-12 ani, își însușesc, prin asociere improprie, poziții de antevorbitori ai Diasporei, reprezentanți ai societații civile românești din străinatate, dar care sunt în total dezacord atât cu statutul de diasporean cât și cu orice formă de reprezentativitate legală a diasporei, fiind total inexistenți în viața socio-politică a diasporei, dar autointitulați și deghizați peste noapte în salvatorii neamului românesc având un singur scop principal declarat :  “căderea guvernului și alegeri anticipate”.

Plecând de la certitudinea că atât dreptul la  “libera exprimare” cât și dreptul “la manifestație sau întruniri publice” sunt drepturi constituționale ale cetățenilor , pe care în continuare le susțin ca principii ale unei adevărate societăți civile și democratice, nu pot să nu condamn nerespectarea obligațiilor atât constituționale cât și legislative pe care cu toții, noi cetațenii români, avem obligația de a le respecta tocmai pentru a ne asigura exercitarea drepturilor fundamentale ! Nu pot să fiu de acord cu o acțiune de masă care are la bază, prin acțiunile întreprinse,  “violența și agresivitatea verbală”, “defăimarea tării și a națiunii “ precum și caracterul extremist de manipulare în masă a populației.

Cu atât mai puțin susțin sau voi susține acțiuni întreprinse de anumite “personaje” în interes politic de partid sau politic propriu, mai ales când existența acestora nu are o bază legal fundamentată, așa cum este cazul “organizatorilor autointitulați” ai protestului pe care doresc să îl desfășoare în București în data de 10 August 2018, în numele și în contul Diasporei ! Nu domnilor ! Dacă doriți să protestați sau să vă exercitați un drept constituțional cetățenesc românesc, atunci protestați în numele dumneavoastră, în calitate de cetățeni români, dar nicidecum în numele Diasporei!

Fără a vă însuși o imagine a unei adevărate societăți civile românești din străinătate pentru care și alături de care nu ați făcut nimic, nici pentru dobândirea statutului de diasporean, nici pentru imaginea exemplară pe care aceasta o are în străinătate doar datorită sacrificiilor și exemplului pozitiv dat cel puțin în ultimii 29 de ani în întreaga lume, chiar dacă unii dintre dumneavoastră, prin stabilirea reședinței în străinătate, ați dobândit statut temporar de “român de pretutindeni” în conformitate cu prevederile legii 299/2007. Dar, acest statut nu prevede doar drepturi și avantaje ci și obligații care condiționează în mod direct exercitarea drepturilor dobândite prin acest statut !

Pentru a putea vorbi de diaspora trebuie sa o cunosti, dar pentru a vorbi in numele diasporei trebuie sa o trăiești zi de zi, ani de zile si nu făcând naveta in interes economic personal între tara si strainatate si deseori  batjocorind chiar si limba romana, nu numai națiunea romana ! Adevarata diaspora românească, ori de cate ori a considerat necesar in a-si exprima dorințele, cerintele sau neplăcerile cauzate de catre politica guvernamentală aplicată, a facut-o de fiecare data in forma legala, democratica si legal reprezentativa !

Diaspora inseamna valoare adăugată societatii romanești nicidecum parte separată a acesteia ! Diaspora inseamna valoare de resursa umană, culturală si socio-politica complementara României, nu separată!

Diaspora înseamnă valoare economică și potențial financiar, nu posibila sursă financiară de folosit la nevoie sau după bunul plac, care să subvenționeze un deficit continuu creat de cheltuieli derivate din aplicarea unei politici incompetente și cu atât mai puțin sursa de autointitulare de “investitorul anului” ! Diaspora înseamnă sprijin și implicare continuă în vederea dezvoltării societății românești și a României, nu dezvoltare personală economico-financiară sau politică.

Diaspora înseamnă electorat cu potențial decizional mai mare decât oricare altă grupare politică existentă în România la ora actuală!

Diaspora înseamnă trăire, sacrificiu, patriotism și dorința de mai bine, nu ură și separatism!

Diaspora înseamnă RESPECT ! Un respect impus prin exemplul faptei nu al vorbelor deșarte sau de laudă ! Diaspora înseamnă OAMENI pe care nu îi reprezentați sub nici o formă și în numele cărora nu vă este permis să vorbiți din principiu și mai ales din respectul cuvenit nouă tuturor, adevăratei Diaspore românești !

Cu toate acestea și doar condiționat de cele declarate mai sus cu referire la susținerea drepturilor fundamentale ale cetățenilor români din străinătate cu statut de “români de pretutindeni” și prin prisma mandatelor de reprezentare teritorială (Italia) legal obținute, am înaintat o solicitare de susținere Primariei Municipiului București, prin care solicităm asumarea răspunderii de organizare și garantare a siguranței cetățenilor români participanți la manifestația prevăzută a se desfășura pe raza Municipiului București în data de 10 August a.c.

Solicitarea adresată Primariei Municipiului București a fost trimisă și Comisiilor pentru Românii de Pretutindeni ale Senatului și Camerei Deputaților din Parlamentul României , Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și Ministerului Afacerilor Externe prin Consulatul General al României la Bologna.

Leontin Cojocea,

Membru al Congresului Romanilor de Pretutindeni

Presedinte CASCRI