Press "Enter" to skip to content

Legislație rutieră, cele mai importante reguli de circulație din Italia

APDA, 29 septembrie 2017 – În Italia, regulile de circulație sunt, în mare parte, asemănătoare cu cele din România, dar sancțiunile și valorile amenzilor sunt cu mult mai mari. Vă prezentăm în continuare cele mai importante reguli de circulație din Italia precum și contravențiile, infracțiunile și cuantumurile amenzilor.

Permisele de conducere emise de un stat membru al UE sunt valabile pe întreg teritoriu al Uniunii Europene, inclusiv în Italia.

Permisul de conducere românesc poate fi folosit în Italia atâta timp cât este valabil și nu este suspendat, restricționat sau revocat de către autoritățile române.

În perioada șederii dumneavoastră în Italia, vă puteți preschimba permisul de conducere apelând la orice agenție a Ministerului Infrastructurii și Transporturilor din Italia (Uffici della Motorizzazione Civile).

AppleMark

Potrivit Codului Rutier (Codice della strada), în Italia, limitele de viteză pentru automobile și motociclete (cu capacitatea cilindrică mai mare de 150 cm3) sunt următoarele:

 • autostradă – 130 km/h
 • drumuri principale – 110km/h
 • drumuri secundare – 90 km/h
 • zone urbane – 50 km/h

Definiția zonelor urbane include și anumite porțiuni de autostradă ce traversează o localitate și, în special la ieșire, au restricții de viteză.

În cazul unor categorii de șoferi, există restricții suplimentare:

 • în cazul șoferilor ce au permis de conducere categoriile A (motociclete, cu sau fără ataș, dotate cu motor termic cu o capacitate mai mare de 50 cm3 sau care poate atinge și depăși viteza de 45 km/h; triciclu cu putere mai mare de 15 kW), A2 (motociclete cu putere mai mică de 35 kW și un raport putere/greutate ce nu depășește 0,2 kW/kg și care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale), B (autovehicul cu masa totală autorizată mai mică de 3500 kg și destinate transportului a nu mai mult de 8 pasageri și șofer; ansamblul format dintr-un autovehicul categoria B și o remorcă ce are masa totală autorizată mai mică de 750 kg) și B1 (cvadricicluri cu masa proprie ce nu depășește 400 kg – 500 kg pentru vehiculele ce transportă mărfuri – fără a include greutatea bateriilor în cazul vehiculelor electrice și cele ce sunt dotate cu un motor cu puterea mai mică sau egală cu 15 kW), în primii trei ani de la dobândirea lui, nu trebuie să depășească viteza de 100 km/h pe autostrăzi și 90 km/h pe drumurile principale.
 • posesorul unui permis categoria B, în primul an de la dobândirea lui, nu are voie să conducă vehicule cu o putere mai mare de 55 kW/t. În cazul vehiculelor de categoria M1 (vehicule destinate transportului de persoane cu până la opt locuri plus șofer), la restricția anterioară se adaugă și o limită maximă de putere de 70 kW (aprox. 94 CP).

În cazul nerespectării acestor restricții, se pot aplica amenzi cuprinse între 152 și 608 euro.

Depășirea limitelor de viteză sunt sancționate cu amendă și, în anumite cazuri, cu măsura suplimentară de suspendare a permisului, după cum urmează:

 • depășirea vitezei cu până la 10 km/h – amendă cuprinsă între 41 și 168 euro;
 • depașirea vitezei cu mai mult de 10 km/h, dar nu mai mult de 40 km/h – amendă cuprinsă între 168 și 674 euro;
 • depașirea vitezei cu mai mult de 40 km/h, dar nu mai mult de 60 km/h – amendă cuprinsă între 527 și 2.108 euro plus suspendarea permisului de conducere de la o lună la trei luni;
 • depășirea vitezei cu mai mult de 60 km/h – amendă cuprinsă între 821 și 3.287 euro plus suspendarea permisului de conducere de la șase luni la un an.

În cazul conducerii autovehiculului sub influența băuturilor alcoolice, se aplică următoarele sancțiuni:

 • alcoolemie cuprinsă între 0,5 și 0,8 g/l – amendă cuprinsă între 527 și 2.108 euro (crește cu până la 50% dacă a fost constată în intervalul orar 22:00 – 07:00) plus suspendarea permisului de conducere de la trei la șase luni;
 • alcoolemie cuprinsă între 0,8 și 1,5 g/l – amendă cuprinsă între 800 și 3.200 euro (crește cu până la 50% dacă a fost constată în intervalul orar 22:00 – 07:00), închisoare de până la șase luni plus suspendarea permisului de conducere de la șase luni la un an;
 • alcoolemie mai mare de 1,5 g/l – amendă cuprinsă între 1.500 și 6.000 euro (crește cu până la 50% dacă a fost constată în intervalul orar 22:00 – 07:00), închisoare de la șase luni la un an plus suspendarea permisului de conducere de la un an la doi ani, anularea permisului de conducere în cazul în care este a doua oară când se aplică această sancțiune în decurs de doi ani și confiscarea autovehiculului (dacă nu este proprietatea altei persoane).

Dacă, atunci când este oprit de către poliție, șoferul refuză verificarea alcoolemiei primește o amendă cuprinsă între 1.500 și 6.000 de euro, dar și o sancțiune suplimentară ce constă în suspendarea permisului de conducere pe o perioadă cuprinsă între șase luni și doi ani sau anularea permisului dacă este a doua oară în decurs de doi ani când se aplică această sancțiune și confiscarea vehiculului (dacă nu aparține altei persoane).

Conducerea unui autovehicul sub influența drogurilor este sancționată cu amendă de la 1.500 la 6.000 de euro (crește cu până la 50% dacă a fost constată în intervalul orar 22:00 – 07:00), închisoare de la 6 luni la un an, suspendarea permisului de conducere pe o perioadă cuprinsă între unu și doi ani sau anularea permisului în cazul în care este a doua oară când se aplică această sancțiune în decurs de doi ani și confiscarea autovehiculului (dacă nu este proprietatea altei persoane).

Perioada de valabilitate a permisului de conducere emis de autoritățile din Italia, pentru categoriile AM, A1, A2, A, B1, B și BE, este de zece ani pentru persoanele cu vârsta de până la 50 de ani, de cinci ani pentru persoanele cu vârsta de până la 70 de ani și de trei ani pentru persoanele cu vârsta de peste 70 de ani.

sursa: avocatnet.ro