Press "Enter" to skip to content

Legea compensației? Medicii români pleacă la muncă în străinătate, bolnavii pleacă și ei să se trateze în Europa

APDA, 22 martie 2018 – Pleacă medicii, pleacă și bolnavii.

Peste 40.000 de medici din România au cerut să emigreze în ultimul deceniu, mai ales cei din oraşele mici ale ţării. Unul dintre ei este Călin Bădescu, medic de familie din Craiova. Dezamăgit de sistem, a ales să plece. L-a convins o ofertă primită din Franţa. „Cabinet medical dotat cu tot ce trebuie, va pune o locuință, gratuitate pe 6 luni. Și să ajungem la ce ne doare pe noi: un venit minim brut, garantat, pe o perioadă de doi ani de, atenție, 7.000 euro pe lună.”, a declarat Călin Bădescu pentru Digi24.

Cu gărzi în spitale, medicul va ajunge la 8.500 de euro lunar. Călin își va încheia socotelile cu sistemul medical românesc în toamnă. Nici cei care abia acum învață meserie nu speră să lucreze în ţară. Foarte mulți pleacă în Germania.

În aceste condiii, de lipsă de medici și personal sanitar, bolnavii din România care sunt obligați să plece în străinătate să se trateze.

De exemplu mii de copii cu boli renale îşi caută salvarea în străinătate. La noi sunt prea puţini medici, iar aparatura medicală e veche.

Părinții unui ccare are nevoie de tratament au mers în Belgia. Copilul are hidronefroză bilaterală, de gradul III. Rinichiul drept funcţionează în proporţie de numai 18% şi nici cel stâng nu este complet apt. A trecut deja prin două operaţii şi este monitorizat permanent. Dar nu în România. „O plecare doi părinţi-copil, de trei zile, cu avion, cazare şi investigaţii este între 2 şi 3 mii de euro”, a declarat Andreea Pârvu, mama copilului.

Sunt doar 20 de specialişti în nefrologie pediatrică în toată ţară care au grijă de aproape 5.000 de copii.