Press "Enter" to skip to content

La fiecare trei minute emigrează un român, 200.000 de români au emigrat anul trecut

Peste 200.000 de români au plecat din România în 2016, temporar sau definitiv. Exodul continuă, chiar dacă firmele românești, confruntate cu o gravă criză de personal, au mărit puțin salariile.

Cu toată creșterea, salariul mediu în România este de cinci ori mai mic decât în alte state din Uniunea Europeană.

România are unul dintre cele mai mici salarii minime pe economie din ţările Uniunii Europeană (UE), aproape 322 de euro după majorarea din 1 februarie, depăşind doar Bulgaria, unde salariul minim este de 235 de euro. În Luxembourg, acesta ajunge la 1.999 de euro, maximul din UE, potrivit ultimelor date Eurostat.

Din cauza salariilor mici, la fiecare trei minute un român pleacă definitiv sau temporar din ţară, pierderea pentru economie fiind de aproape 2 miliarde le euro pe an.Dacă toţi cei circa 200.000 de români care au emigrat anul trecut ar fi rămas în ţară şi s-ar fi angajat pe salariul mediu pe economie (de circa 730 de euro brut/ lună), în consum ar fi intrat circa 1,7 – 2 miliarde de euro pe an, a calculat Ziarul Financiar.

Un studiu recent al Organizaţiei Naţiunilor Unite a arătat că sunt 3.400.000 de români în Diaspora, 17% din populaţia României, cifră clar mai mică decât dimensiunea reală a diasporei românești. Este de juns să ne gândim că atât în Spania, cât și în Italia, comunitatea românească depășește un milion de persoane.

România pierde anual oameni în echivalentul unui oraş de nivel mediu, precum Slatina sau Tulcea.

România pierde nu numai cantitate, ci și calitate. Pleacă foarte mult personal cu înaltă calificare, așa cum sunt medicii. Economistul Radu Crăciun a declarat, la Digi24: «Exemplul tipic sunt medicii, care emigrează în număr foarte mare. Efectul pervers e faptul că interesul pentru facultăţile de medicină a crescut foarte mult. Din păcate, nu pentru ca să practice în România. Şi aici e vorba de salarizarea şi de recunoaşterea socială.»

Soluțiile ar fi stimularea natalităţii şi importul de forță de muncă din țări mai sărace, din Asia sau Africa.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *