Press "Enter" to skip to content

La Atena s-a sărbătorit românește! Sute de români prezenți la evenimentul ”Fii mândru că ești român”

APDA, 24 mai 2018 – Ambasada României la Atena a fost locul unde sute de de români din Atena și împrejurimi au cântat și au dansat pe ritmuri tradiționale românești, au simțit și au trăit românește, s-au simțit acasă, chiar dacă erau la peste 1000 de kilometri distanță. Centenarul României a fost celebrat și aici împreună cu autoritățile românești și elene pe parcursul a trei zile, in diferite locații.

Asociația Interculturală Româno – Elena Dacia în colaborare cu Ambasada României în Republica Elenă, în calitate de partener al proiectului inițiat de către Fundația Comunitară Țara Făgărașului, alături de Asociația Românilor Carpatia – Salonic, Comuna Șinca Nouă – județul Brașov, Comuna Jibert, județul Brașov, Casa de Cultură a Municipiului Făgăraș a desfășurat evenimentul  eveniment desfășurat în cadrul proiectului: “ Ziua Românilor de Pretutindeni în contextul Centenarului Marii Uniri”, proiect realizat cu sprijinul Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni.

Din partea Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni a participat d-na Secretar de Stat Lilla Debelka, care a felicitat organizatorii pentru eveniment. Demnitarul a adăugat că se dorește sprijinirea comunității prin programele de finanțări pe care le oferă și așteaptă să primească cât mai multe proiecte din diferite domenii de activitate, educație, mass-media, cultură.

Republica Moldova a fost reprezentată la eveniment prin d-nul Ambasador Anatol Vangheli, care este alături la fiecare eveniment organizat de instituția diplomatică.

Din partea primăriei orașului Arta au fost prezenți Konstantinos Xaraklias– Viceprimar, Consilier la Departamentul Cultură, Turism și Sport și d-nul Ilias Servetas, Secretar General al Municipiului Arta, iar primăria Făgăraș a fost reprezentată de către d-na Gribincea Diana Popa, Consilier al primarului privind activitățile culturale și manageral Casei Municipale de Cultură Făgăraș, alături de alți reprezentanți ai Țării Făgărașului,-d-nul Boeriu Ioan Iancu- primar, d-nul Bragău Bogdan, consilier local, din partea comunei Jibert și Ciocan Adrian, viceprimar al comunei Șinca Nouă și d-nul Boeriu Iancu, inițiatorul proiectului.

Spectacolul a fost deschis de către d-nul Lucian Fătu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Elenă care a transmis urări de la mulți ani tuturor românilor de pretutindeni, felicitând totodată Asociația Dacia și Fundația Comunitară Țara Făgărașului pentru acest eveniment pe care-l dedicăm și Zilei Eroilor.

Corul de copii al Școlii de Limbă Română Dacia a interpretat Imnul Național al României, au dansat membrii Ansamblului Folcloric Dacia, cursantele secției de canto a Școlii de Limba Română Dacia au interpretat cântece populare românești, iar invitații speciali din România au încântat publicul prezent cu muzică și dansuri din regiunea Făgărașului- Fanfara Șinca Nouă și Ansamblurile Folclorice Plaiurile Jibertului și Ceata Făgărașului.

După încheierea programului, toate persoanele participante la eveniment au fost invitate la o degustare de vinuri și un bufet oferit de către Asociația Dacia, Fundația Tara Făgărașului și Patiseria Carpathian Bakery. 

Evenimentul s-a bucurat de un real succes și face parte din seria de spectacole care s-au desfășurat pe parcursul a trei zile, la Salonic în cadrul Festivalului Multilingvismului, la Ambasada României din Atena’’ Fii mândru că ești Român!’’ și în Piața Monastiraki.

Inițiatorii își doresc ca acest proiect de mare anvengură să rămână o tradiție și să se repete în fiecare an.

Daniela Popescu

http://diasporaazi.ro/salonic-reprezentanti-ai-ministerului-diasporei-la-zilele-rtomanilor-de-pretuitindeni/