Press "Enter" to skip to content

Italia, România prezentă la ”Sărbătoarea popoarelor” de la Mattinata, Foggia

APDA, 07 septembrie 2018 – În data de 01.09.2018, viceconsul, Ion-Mihai Știrbu și viceconsul, Mugur Dogaru, au reprezentat Consulatul General al României la Bari,  la ”Sărbătoarea Popoarelor” ediția 2018, eveniment ce a avut loc la Biserica Abațiala ”Santa Maria della Luce”, din localitatea Mattinata, provincia Foggia.

La eveniment, reprezentanții C.G. Bari au transmis mesajul Consulului General, dna. Lucreția Tănase, cu privire la importanța anului 2018 pentru România, celebrând Centenarul Marii Uniri, o excelentă ocazie de a privi spre viitor, nu numai de a onora trecutul.  În astfel de momente se apelează la istorie, la unitatea și tradiția poporului român din care putem extrage suficiente motive de mândrie, dar și din care avem destule lecții de învățat.

Întregul an 1918 a fost un an deosebit de important pentru istoria românilor, bogat în evenimente care ne-au marcat destinul: încheierea Primului Război Mondial, precum și unirea provinciilor cu România.

Dincolo de susținerea relațiilor politico-diplomatice, economice sau culturale, un obiectiv principal este acela de a sprijini cetățenii români din afara granițelor țării, care transmit cel mai bine în lume ceea ce înseamnă cu adevărat identitatea și cultura românească de care cu toții ne mândrim.

Reprezentanții autorităților locale din circumscripția consulatului, au informat și evidențiat că membrii comunității românești sunt bine integrați. Există o comunitate românească, dornică să își păstreze legăturile cu tradițiile, limba și cultura românească, în același timp aducându-și contribuția și la patrimoniul țării în care astăzi trăiesc.

Evenimentul a găzduit peste 100 de persoane de diferite naționalități, printre care, dl. Abdelmalik Achargui, însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei Marocului în Italia, dna. Gentiana Mburimi, ministru consilier al Ambasadei Albaniei în Italia, dna. Silvia Costa, europarlamentar al Italiei, dl. Giuseppe Canale, fost primar al Localității Mattinata și preotul Padre Luis, directorul Diocezei pastorale ”Santa Maria della Luce”.

Premergător evenimentului, reprezentanții C.G. Bari s-au întâlnit cu aproximativ 20 de membri ai comunității românești din Mattinata cu, care au purtat discuții despre viața, problemele și provocările comunității românești din localitate.

”Sărbătoarea Popoarelor” a început cu un testimonial muzical realizat de către dl. Domenico La Marca și a continuat cu, poveștile, mărturiile și intervențiile lui Giuseppe Argentieri, imigrant peste 20 de ani în Germania și revenit în Italia, Ivanka Ivanova, imigrant din Bulgaria, Ndoj Bassirou și Niaye Cheikh, imigranți senegalezi.

Evenimentului a fost încheiat de monologul artistului Giuseppe Sacco și concluziile preotului Padre Luis.