Press "Enter" to skip to content

Italia NU blochează extrădările către România, nuanțele sentinței Casației de la Roma

APDA, 5 septembrie 2017 – Curtea de Casaţie de la Roma a anulat în 25 august o decizie a unei instanţe de apel privind extrădarea în România a unui cetăţean român condamnat la trei ani de închisoare, după ce s-a descoperit că instanța care a aprobat extrădarea nu se informase cu privire la condițiile din penitenciarul unde condamnatul urma să ajungă în România.
Deși presa din România a înțeles că Italia blochează astfel extrădările spre România, lucrurile nu stau așa.
De fapt, Casația a stabilit că înainte de a accepta extrădarea unui cetăţean european, judecătorii italieni trebuie să se informeze în legătură cu situaţia din penitenciarele ţării respective.
Pe baza acestui principiu, instanţa supremă din Italia a anulat decizia Curţii de Apel din Torino care aprobase extrădarea în România a unui cetăţean român în vârstă de 24 de ani condamnat de o instanţă din România la trei ani şi două luni de închisoare şi arestat pe teritoriul italian pe 8 iunie.
Avocaţii românului au argumentat că, potrivit unui raport din 24 septembrie 2015 al Comitetului european pentru prevenirea torturii, penitenciarele din România sunt supraaglomerate. Curtea din Torino ar fi trebuit să se informeze cu privire la condițiile reale din penitenciar, aceasta a fost cauza anulării sentinței.
Așa cum notează La Repubblica, chestiunea vizează doar modalitatea cu care judecătorii de la Torino au ajuns la decizia de aprobare a extrădării.

În luna februarie 2017, Curtea de Casație de la Roma a confirmat o decizie de aprobare a extrădării a aceleiași Curți de Apel din Torino. Atunci, Curtea ceruse și obținuse din România date cu privire la penitenciarul unde urma să fie transferat deținutul: situarea penitenciarului (Craiova), spațiul rezervat deținutului (2 x 3 metri), condițiile igienice și de salubritate din celulă, regimul de detenție (regim cu acces la curtea de prlimbare și posibilitatea de a munci și de a practica activitți sportive și recreative), programe de asistență.
Așadar, Italia NU blochează în general extrădările deținuților români, ci pretinde verificarea, în fiecare caz, a condițiilor de detenție din penitenciarul de destinație. (S.C.)