Press "Enter" to skip to content

Italia, comemorarea soldatului român decedat în Primul Război Mondial, la Bertonico

APDA, 5 octombrie 2017 – La data de 23 septembrie ac., a avut loc, la cimitirul din localitatea Bertonico, ceremonia de comemorare a soldatului transilvănean, George Crișan. Manifestarea a reunit reprezentanța diplomatică română, primarul din localitatea Bertonico, Verusca Bonvini, reprezentanți ai Primăriei din Abrud, exponenți ai clerului ortodox și catolic, militari și civili, anunță Consulatul General al României la Milano.

Evenimentul este rezultatul proiectului inițiat pe parcursul anului 2016, de către CGR Milano, împreună cu un grup de lucru italo-român, coordonat de către domnul Marco Baratto, expert în domeniul raporturilor italo-române pentru periada Primului și celui de al Doilea Război Mondial. În cadrul discuţiilor purtate, a fost expusă posibilitatea repatrierii corpului neînsuflețit al militarului român în localitatea originară, Abrud, fiind demarate discuții cu autoritățile locale din Abrud privind locul în care acesta va fi reînhumat, alături de părinți. Demersul a fost amânat deoarece autoritățile locale italiene au aprobat, pentru încă 50 de ani, păstrarea locului de veci pentru soldatul român.

Din cercetările întreprinse până la aceast moment, s-a descoperit faptul că soldatul este originar din Abrud, născut în 1889, fiind înrolat în Regimentul 50 din armata austro-ungară, cu centrul de recrutare în Alba Iulia. Militarul a fost luat prizonier în timpul asaltului din Alpii Dolomiți din mai-iunie 1916, decedat în Bertonico, la 18 octombrie 1918.

Prezența română la manifestare a fost semnificativă : reprezentanții oficiului consular, consulul Iulia Adriana Cupșa Kiseleff, Răzvan Hagiescu, șef serviciu administrativ, delegația din partea Primăriei Abrud, condusă de primarul localității, Nicolae Simina, preotul ortodox din Lodi, Nicolae Cazacu. Ceremonia a fost încheiată cu plantarea unui arbust, în curtea cimitirului local. Reprezentanții din Abrud au adus pâmânt din localitatea originară a soldatului comemorat, în semn de respect a urmașilor săi (dintre care unul prezent la eveniment) față de lupta, sacrificiile și simbolul soldatului român, transpuse chiar și dincolo de granițele țării. Administrația abrudeană a propus autorităților italiene un proiect de înfrățire între cele două localități, plecând de la această colaborare de factură istorică.  

Evenimentele de acest gen fac parte din strategia CGR Milano de valorificare a patrimoniului istoric comun în domenii aparținând micro-istoriei, dar cu impact particular asupra mediilor culturale italo-române și asupra mijloacelor de informare. Reprezentantul oficiului consular a subliniat importanța acestei manifestări în cadrul evenimentelor ce se vor derula în intervalul 2017-2018, în Lombardia și Alto Adige, pentru celebrarea centenarului intrării României în Primul Război Mondial.