Press "Enter" to skip to content

Italia, amendă pentru Ryanair cu cinci milioane de euro din cauza anulării zborurilor

APDA, 22 septembrie 2017 – Autoritatea antitrust din Italia a deschis o investigaţie privind anularea unui număr semnificativ de curse aeriene de către compania irlandeză low-cost Ryanair, care încearcă să îmbunătăţească punctualitatea zborurilor şi să facă faţă numărului mai redus de angajaţi, transmite Reuters, citată de Agerpres.

În Italia, unde Ryanair transportă anual mai mulţi pasageri decât orice altă companie aeriană, Autoritatea antitrust cercetează dacă anularea zborurilor încalcă drepturile consumatorilor. Dacă compania aeriană este găsită vinovată, ar putea fi obligată la plata unei amenzi de până la cinci milioane de euro.

Analiştii estimează că Ryanair va plăti compensaţii de până la 20 de milioane de euro (24 de milioane de dolari) pentru anularea zborurilor, operaţiune care a început în 18 septembrie şi a afectat deja mulţi pasageri.

Ryanair anulează 2.100 de zboruri până la sfârşitul lunii octombrie, dintr-un total de 103.000 curse aeriene. Compania irlandeză a dat asigurări că toţi cei 315.000 de clienţi au primit, luni, 18 septembrie, un email de notificare prin care au fost informaţi asupra schimbărilor zborurilor lor, respectiv cu soluţii de zboruri alternative oferite sau rambursări ale costului biletelor, precum şi informaţii privind drepturile pasagerilor, prevăzute în legea EU261 cu privire la modificările de acest tip.

“Anularea zborurilor ar fi putut fi cauzată de motive organizaţionale şi de management în mare măsură anticipate … şi nu din cauze accidentale, externe, care nu au putut fi controlate de companie”, se arată în comunicatul autorităţilor italiene.

De asemenea, Autoritatea antitrust din Italia va cerceta dacă Ryanair i-a informat pe clienţii săi în mod clar de drepturile lor la compensaţii.

Ministrul italian al Transporturilor, Graziano Delrio, a afirmat săptămâna aceasta că trebuie să fie protejate drepturile clienţilor, adăugând: “Nu putem să ne arătăm îngăduitori cu o firmă care provoacă atât de multe dificultăţi”.

Lista celor 2.124 de zboruri ce vor fi anulate de Ryanair până în 28 octombrie a fost publicată marţi pe site-ul companiei aeriene low-cost, fiind afectate şi cursele din România.

În 23 septembrie va fi anulat zborul Roma-Bucureşti şi retur, în 24 septembrie cursa aeriană Bologna-Bucureşti şi retur, iar în primele patru duminici din luna octombrie sunt anulate zborurile Milano-Bucureşti şi retur. Alte curse aeriene sunt din Dublin, Londra, Barcelona, Lisabona, Madrid, Bergamo şi Porto.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova.

Anul trecut, compania a avut în România 2,6 milioane de pasageri, iar, pentru acest an, estimează o creştere de 40%, după ce vor fi introduse patru noi rute.

Sursa: Agerpres