Press "Enter" to skip to content

Iohannis și Meleșcanu, îngrijorați pentru românii din Catalonia: «Să nu existe repercusiuni negative pentru românii care muncesc acolo»

APDA, 19 octombrie 2017 – Președintele României, Klaus Iohannis, i-a comunicat ministrului spaniol de Externe, Alfonso Maria Dastis Quecedo, că evenimentele din Catalonia constituie o problemă internă a Spaniei. În întâlnirea desfășurată la Palatul Cotroceni, Președintele și-a exprimat aprecierea pentru eforturile autorităților spaniole de a facilita integrarea cetățenilor români în societatea spaniolă, fiind recunoscută contribuția pozitivă a acestora la economia Spaniei.

Alfonso Maria Dastis Quecedo a fost de acord că integrarea comunității românești din Spania reprezintă o poveste de succes și a arătat că Regatul Spaniei se bucură să aibă această comunitate importantă pe teritoriul său.

Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu i-a comunicat omologului său spaniol faptul că cea mai gravă consecință în ceea ce privește evenimentele din Catalonia este perpetuarea unei “situații neclare”, inclusiv pentru cetățenii români care trăiesc în regiune.

Întrebat cum vede situația românilor din Catalonia, șeful diplomației române a spus că trebuie așteptate în primul rând rezultatele negocierilor între autoritățile ce susțin scindarea acestei regiuni de Spania și autoritățile din Regat.

“Vom vedea care vor fi rezultatele negocierilor și, în funcție de aceasta, vom vedea în ce măsură pot să existe anumite repercusiuni asupra lor. În mod normal, cea mai gravă consecință care poate să fie o reprezintă perpetuarea unei situații neclare care are un impact profund negativ asupra economiei. În mare măsură, românii trăiesc din activitatea pe care o depun în domeniul economic în Spania și în alte țări. Este singura, la ora actuală, pe care o văd ca o problemă pentru comunitatea românească”, a spus Meleșcanu.

Ministrul spaniol i-a lăudat pe români: “Pentru noi, este o foarte mare bucurie să vedem cum s-au integrat și au arătat încrederea în economia spaniolă, când am trecut prin criză și nu au părăsit țara, au continuat să contribuie la revenire și le suntem recunoscători”, a spus el. Acesta a subliniat că “există deja primari români în Spania și membri de corporații locale”. “Vedem creșterea României și o admirăm chiar cu invidie. Vrem să contribuim la această creștere și ne-am oferit să încurajăm firmele noastre să sprijine această creștere și dezvoltare a României ca partener prosper în Uniunea Europeană”, a evidențiat el.

“Avem așteptări să nu existe repercusiuni negative pentru românii din Catalonia și care își câștigă traiul decent. Singura repercusiune care poate exista este ca activitatea economică să se degradeze și asta i-ar putea afecta pe români, dar nu doar pe ei, orice persoană care lucrează și trăiește în Catalonia. Incertitudinea menționată este ce se poate întâmpla mai rău. Vedem firme care părăsesc Catalonia, vrem să evităm cu orice preț acest lucru și de aceea chemăm autoritățile spaniole, le rugăm să nu perpetueze această situație”, a declarat ministrul Alfonso Maria Dastis Quecedo.