Press "Enter" to skip to content

Întrevederea reprezentanților ministerului diasporei cu Înalt Comisarul OSCE pentru Minorități Naționale

APDA, 26 iunie 2018 – Luni, 25 Iunie a.c., secretarul de stat din cadrul MRP, Veaceslav Şaramet, a avut o întrevedere cu Lamberto Zannier, Înalt Comisarul OSCE pentru Minorități Naționale, la sediul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
„Am abordat în cadrul discuției aspecte importante precum prevenirea posibilelor situații în care sunt încălcate drepturile persoanelor aparținând minorităților românești care locuiesc în afara granițelor și am prezentat activitatea ministerului, cu aplicabilitate pe fiecare țară unde sunt comunități semnificative românești. Ministerul pentru românii de pretutindeni (MRP) se află în contact continuu cu românii din jurul granițelor, punând un accent sporit atât pe educație, cât și pe cultură și mass media, regăsindu-ne în an Centenar. Am dezbătut, de asemenea, aspectele generale și problematicile specifice ale comunităților istorice de români din Serbia, Ungaria și Ucraina și cele privind relația cu Republica Moldova.” a precizat secretarul de stat.

Domnul Lamberto Zannier a salutat activitatea ministerului, fiind la prima vizită a sa în calitate de Înalt Comisar la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și și-a exprimat întregul suport pentru inițiativele menite să contribuie la siguranța românilor care locuiesc în afara granițelor țării.
Agenda de lucru a vizitei Înalt Comisarului în România cuprinde în continuare discuții despre problematica drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din România și evidențierea modelului românesc în domeniul minorităților naționale, precum și situația respectării drepturilor persoanelor aparținând minorității române din statele învecinate unde există comunități semnificative de etnici români, precum Serbia, Ungaria, Ucraina.