Press "Enter" to skip to content

Întâmplări din viața românilor din diaspora: «Așa m-am întâlnit cu Dan Brown la Oslo»

APDA, 8 noiembrie 2017 – Ce mică e lumea și ce senzație extraordinară este să-ți întâlnești scriitorul preferat, al tău și al altor sute de milioane de cititori. Adrian Leonte muncește la Oslo într-un restaurant de lux din centrul capitalei norvegiene. Zilele trecute a venit un grup la cină. «Mi s-a părut mie că recunosc pe cineva între ei. În grup era și un italian și mi-a confirmat: Chiar el era, Dan Brown, autorul Codului Da Vinci. Au cerut o locație mai retrasă în restaurant și i-am dus într-o aripă privată, le-am spus că e atât de retrasă încât s-ar putea ca nici chelnerii să nu mai apară. S-a spart gheața, toată lumea a izbucnit în râs și am stat la povești cu ei. Dan Brown este un tip foarte glumeț, îi place să râdă, să spună bancuri… Venise la Oslo pentru a-și lansa ultima carte, Origin, și i-am spus că am fost influențat de cărțile lui. Deși știam că este vorba de ficțiune, mi-au schimbat modul de a vedea lucrurile în Biserica catolică. I-am citit toate cărțile, asta l-a impresionat și s-a bucurat mult să facem o fotografie împreună.»

Adrian, 49 de ani, este la Oslo de 4 ani. A plecat din București chiar în 1990 și a stat la Roma 23 de ani. «Acum m-am mutat definitiv în Norvegia.»

Lucrează la un restaurant italian foarte renumit, din centrul orașului, la a cărui deschidere a contribuit și el, într-un fel.

«Lucram la Roma, pe via Cassia, la un castel medieval transformat în hotel și restaurant de lux.

La un moment dat a venit un cuplu de norvegieni, tipul voia sa deschidă un restaurant italian la Oslo. N-am stat mult pe gânduri. După 23 de Roma, am acceptat provocarea de a pleca.»

Clima și limba

Bun, veți spune, Norvegia este o țară frumoasă, dar e frig și limba imposibilă. Iată ce spune Adrian: «Nu e chiar așa de frig. În sezonul rece temperatura la Oslo se situează între -5 și -15 grade. Iar activitatea noastră se desfășoară înăuntru. În schimb vara temperaturile ajung la 23 – 24 de grade.

Cât privește limba, la început vorbeam engleza. Aici 99,99% dintre oameni știu engleză. Am început să înțeleg limba norvegiană, să răspund în domeniul meu, legat strict de restaurant. Dar mai am până să fiu fluent în limba norvegiană. Oricum, toți sunt încântați că vorbesc italiana. Are o atracție deosebită.»

Norvegia este cel mai bogat și cel mai fericit stat din lume, chiar dacă norvegienii „sunt foarte reci și își văd de treburile lor”, după cum spune Adrian.

Chiriile sunt foarte mari pentru că și nivelul de salarizare este mare. Un pachet de țigări, de exemplu, este 13 euro. Comunitatea românească nu este foarte mare, după estimările publicate de un site al românilor din Norvegia, ar fi circa 18.000 de români acolo.

Acasă în România

Ce ar trebui să se schimbe în România pentru ca românii din diaspora să nu-și mai amâne întoarcerea? «Ar trebui ca schimbările să înceapă de sus. De la politică pornește totul. Apoi, ar trebui să avem infrastructură, în primul rând. Companiile străine nu au cum să vină să facă business, nu au cum să circule. Apoi învățământul, asistența sanitară, spitale. Subliniez: Nu biserici, ci spitale. Dar eu privesc din afară, mă afectează mai puțin situația din România.»

Adrian își amână întoarcerea în România la o dată încă nedeterminată. «Deocamdată merg de Crăciun și de Paște, dar odată și odată trebuie să mă întorc și definitiv.»

Sorin Cehan