Press "Enter" to skip to content

Îngrijorare în industria panificației din România: «5 milioane de oameni plecați în străinătate nu mai mănâncă pâine de le noi»

APDA, 24 aprilie 2018 – Scade consumul de pâine. Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie ROMPAN, Aurel Popescu, a declarat că în România tendinţa este de reducere a consumului de pâine, care a scăzut pe cap de locuitor şi pe total ţară, un motiv fiind şi plecarea la muncă în străinătate a peste 4 milioane de persoane.

“Tendinţele actuale datorită timpului alert în care trăim şi muncim cu toţii, când mâncăm pe stradă, la birou, în metrou, în maşină diverse produse de covrigărie şi patiserie, tendinţa este de reducere a consumului de pâine, mai ales că celelalte industrii alimentare au venit cu o gamă diversificată de produse, cu oferte către consumatori. Atunci e un factor normal ca tendinţa europeană să se manifeste şi în România. Şi atunci consumul nostru a scăzut pe cap de locuitor, dar a scăzut şi pe total ţară, pentru că aproape 5 milioane de oameni sunt în străinătate care nu mai mănâncă pâine de le noi, mănâncă pâine de la alţii. Şi asta se vede în balanţa consumului din România. Dar categoric, dacă venim în întâmpinarea consumatorilor cu produse sigure şi proaspete, ar trebui să stopăm această tendinţă. Cine spune că pâinea îngraşă? Sigur şi apă multă dacă bei nu îţi face bine, dar dacă mâncăm raţional şi corect, produse sigure, nu avem nicio problemă”, a declarat Aurel Popescu, pentru AGERPRES.

El a spus că specialiştii din panificaţie trebuie însă să se pună de acord cu nutriţioniştii, mai ales că în Italia consumul de pâine împreună cu cel de paste făinoase pe cap de locuitor este mai mult mare decât în România. “Şi nu am văzut italieni burtoşi sau graşi”, a afirmat Popescu.

Sorin Cehan