Press "Enter" to skip to content

Informații de interes pentru cetățenii români din Marea Britanie în context Brexit

APDA, 19 ianuarie 2018 – 1. Comisia Europeană pune la dispoziția cetățenilor europeni un set de răspunsuri la întrebările frecvente referitoare la rezultatul preliminar al negocierilor privind drepturile cetățenilor care au sosit în Marea Britanie până la data ieșirii acesteia din Uniunea Europeană.

Informațiile din documentul ”Întrebări și răspunsuri – drepturile post-Brexit ale cetățenilor UE27 și britanici, așa cum au fost subliniate în Raportul Comun de către negociatorii pentru Uniunea Europeană și pentru UK” pot fi consultate, în limba română, aici: https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/2017-12-12_qa_citizens_rights_ro.pdf

De reținut: Conform Comisiei Europene, acest document interpretează Raportul Comun în scop informativ și nu trebuie interpretat ca text final al Acordului de Retragere.

2. Guvernul Marii Britanii a creat, în scopul informării cetăţenilor europeni:

  • pagină a Campaniei de informare privind „Drepturile cetățenilor europeni în UK” post Brexit.

Informațiile publicate pot fi urmărite aici: https://eucitizensrights.campaign.gov.uk/

  • pagină guvernamentală privind ”Statutul cetăţenilor UE din Marea Britanie: ce trebuie să ştiţi”.

Informațiile publicate pot fi urmărite, în limba română, aici: https://www.gov.uk/guidance/status-of-eu-nationals-in-the-uk-what-you-need-to-know.ro

3. Amber Rudd, ministrul de interne britanic, a publicat, în data de 19 decembrie 2017, următoarea scrisoare deschisă, adresată cetățenilor europeni din UK:

https://www.gov.uk/government/news/home-secretarys-open-letter-to-eu-citizens-in-the-uk