Press "Enter" to skip to content

Infokioșk la Ginosa, Italia. Campanie de informare a cetățenilor români din regiunea Puglia

APDA, 30 iulie 2018 – Românii din regiunea Puglia, din sudul Italiei, au la dispoziție un nou punct de informare cu privire la drepturile și obligațiile privind munca pe teritoriul italian și serviciile consulare.

În data de 26 iulie, a fost inaugurat în localitatea Ginosa cel de al doilea infokioșk instalat în regiunea Puglia, după cel inaugurat la Bari în luna mai a.c. Punctul de informare a fost amplasat la sediul grupării sindicale Federația Lucrătorilor din Agricultură și Industrie Puglia (FLAI-CGIL), conform protocolului de cooperare existent între Consulatul General al României la Bari și FLAI-CGIL Puglia.

Infokioșkul a fost deschis în prezența Consulului General al României la Bari, doamna Lucreția Tănase, și a unei delegații ce a inclus conducerea la nivel național și regional a FLAI-CGIL, precum și reprezentanți ai sindicatelor din România, Bulgaria și Macedonia și ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP).

Dispozitivul de informare cuprinde secțiunile Consulară, Muncă și Pensie, precum și broșura campaniei naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!” derulate de MRP.
Cu această ocazie, consulul general Lucreția Tănase a subliniat importanța acordată de către Guvernul României sprijinirii membrilor comunității românești din regiunea Puglia, care își desfășoară activitatea preponderent în agricultură.

Tot în vederea informării cetățenilor români și a unei cât mai bune cooperări cu autoritățile locale italiene a avut loc o întâlnire cu prefectul provinciei Taranto, domnul Donato Giovanni Cafagna. Oficialul a informat că, la nivel central, autoritățile italiene acordă o importanță deosebită situației muncitorilor din agricultură și colaborează cu sindicatele pentru combaterea fenomenului de ”Caporalat”, a muncii la negru și a exploatării prin muncă.

De asemenea, delegația formată din reprezentanți ai Consulatului General la Bari, MRP și reprezentanți ai sindicatelor a efectuat deplasări în teren, la ferme și depozite de produse agricole care utilizează ca forță de muncă și cetățeni români. Au fost vizitate puncte de lucru din Ginosa, Palangiano, Castellaneta, pentru a discuta cu muncitorii români despre condițiile de lucru, inclusiv condițiile contractuale, și pentru a le prezenta dezavantajele muncii la negru și soluțiile la care pot apela în caz de dificultate.

Una dintre temele principale a fost importanța informării, atât înainte de plecarea la muncă în străinătate, cât și după momentul sosirii, cu accent asupra riscurilor de a deveni victime ale abuzurilor. În acest context, au fost prezentate broșurile editate de CG Bari, dar și de MRP, în cadrul campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume!”. Campania va fi reluată în perioada august-septembrie și li se va adresa, în această a doua etapă, adulților care intenționează să lucreze ca sezonieri în agricultură în Italia sau în alte state.