Press "Enter" to skip to content

Inaugurarea “Centrului de Cultură Română “Casa Mare” “ din regiunea Tomsk, F. Rusă

APDA, 12 aprilie 2018 –  La 23 martie 2018, ambasadorul României în Federaţia Rusă, E.S.Domnul Vasile Soare, a participat la inaugurarea, în oraşul Tomsk din inima Siberiei, a “Centrului de Cultură Română “Casa Mare”” al comunităţii etnicilor români originari din regiunile istorice care au ajuns în această regiune din Siberia în perioada sovietică, cu sau fară voie.

La manifestare au participat membri ai comunităţii româneşti, reprezentanţi ai Administraţiei Regionale Tomsk şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi centrelor culturale naţionale ale altor etnii din regiune.

Ambasadorul Vasile Soare a adresat felicitări conducerii şi membrilor comunităţii româneşti cu ocazia inaugurării Centrului, subliniind importanţa acestuia în eforturile de renaştere şi păstrare a identităţii naţionale a etnicilor români care au ajuns să trăiască departe de locurile natale, eforturi care vor fi sprijinite de Ambasada României în Federaţia Rusă. A înmânat conducerii Centrului cărţi, albume, DVD-uri cu muzică şi filme din România, precum şi mărţişoare,şi ii tradiţionale româneşti pentru membrii comunităţii. A urmat un program de muzică românească în interpretarea membrilor Centrului “Casa Mare”, după care participanţii la eveniment au fost invitaţi la un bufet cu specialităţi culinare tradiţionale.

În aceeaşi zi, ambasadorul României s-a întâlnit cu Guvernatorul regiunii Tomsk, Serghei Jivacikin, cu care a discutat aspecte ale colaborării bilaterale în domeniile economic, al educaţiei şi culturii, oficialul rus salutând aparitia Centrului de Cultură Română la Tomsk şi dând asigurări că acesta se va bucura de întregul sprijin al Administratiei Regionale în activitatea sa.

Centrul de Cultură Română “Casa Mare” din Tomsk a fost înregistrat juridic în septembrie 2017, fiind prima organizaţie culturală românească înfiinţată pe teritoriul Federaţiei Ruse, şi a fost inclus în Adunarea Popoarelor din regiunea Tomsk, alături de asociaţiile culturale ale altor naţionalităţi care trăiesc aici.