Press "Enter" to skip to content

IMPORTANT! Legea cetăţeniei canadiene, noi amendamente în vigoare din 11 octombrie

APDA, 11 octombrie 2017 – Foarte mulţi români din ţară sau din diaspora iau în calcul emigrarea în Canada şi, în mod firesc, sunt interesaţi de toate aspectele ce ţin de noua viaţă în Ţara frunzei de arţar, acolo unde ar vrea să se stabilească. Iar printre acestea este şi perioada după care vor primi cetăţenia canadiană după ce devin rezidenţi permanenţi în această ţară.

Primele modificări la Legea cetăţeniei canadiene au intrat în vigoare în luna iunie, una din particularităţi fiind aceea că anumite prevederi urmau să se aplice ulterior: unele din toamna acestui an, respectiv din 11 octombrie, altele de la sfârşitul lui 2017 sau din 2018.

Pentru a înţelege importanţa modificărilor care intră în vigoare de astăzi, lămuririle sunt date de Răzvan Dupleac – consilier în emigraţie în Canada, recunoscut de Guvernul federal şi cel al provinciei Quebec.

În esenţă, veştile sunt foarte bune: rezidenţii permanenţi din Canada pot depune dosarele pentru obţinerea cetăţeniei în baza noilor amendamente, care simplifică legislaţia precedentă.

  • Modificările permit rezidenţilor permanenţi să depună dosarele dacă au fost prezenţi pe teritoriul canadian timp de minim 3 ani din cei 5 ani precedenţi datei de depunere a cererii. Anterior se impunea prezenţa fizică în Canada timp de 4 ani din 6.
  • Rezidenţii permanenţi nu mai sunt obligaţi să locuiască minim 183 de zile în fiecare an în Canada, altfel riscau să-şi piardă eligibilitatea pentru a putea aplica spre obţinerea cetăţeniei.
  • Perioada petrecută în Canada la muncă sau studii până la obţinerea statutului de rezident permanent va fi luată în calcul la jumătate la depunerea dosarului pentru cetăţenie. Astfel, fiecare zi petrecută în Canada ca rezident temporar va fi echivalată cu o jumătate de zi în calculul pentru solicitarea cetăţeniei, însă Guvernul a anunţat că va lua în considerare cel mult 1 an de zile pentru aceste persoane, printre care se numără refugiaţii, muncitorii temporari străini sau studenţii internaţionali.
  • Testul de cetăţenie şi de cunoaştere a uneia din cele două limbi oficiale ale Canadei devine obligatoriu pentru persoanele cu vîrste între 18 – 54 de ani. Pînă acum, examenul trebuia susţinut de toţi cei între 14 – 64 de ani.
  • Modificările adoptate nu se referă şi la preţurile pentru procesarea dosarelor de către Guvern, acestea au rămas neschimbate: 630 $ pentru adulţi şi 100 $ pentru minori.

Aşa cum menţionam, în iunie au intrat în vigoare şi alte măsuri, printre care cea vizând interdicţia de retragere a cetăţeniei canadiene pentru persoanele cu cetăţenie dublă acuzate de crime grave, precum şi cea care anulează prevederea prin care se cerea aplicanţilor să-şi declare intenţia de a locui în Canada după obţinerea cetăţeniei.

Urmează ca şi textul jurămîntului de la ceremonia de obţinere a cetăţeniei să fie modificat, pentru a face referire la tratatele semnate cu populaţia autohtonă. Guvernul Canadei încearcă astfel să pună în aplicare una din ultimele măsuri ale Comisiei de reconciliere, care a fost creată pentru a examina impactul şcolilor rezidenţiale asupra comunităţilor autohtone. În plus, şi judecătorii care prezidează ceremoniile şi-ar putea modifica textele discursurilor, tocmai pentru a menţiona ceremoniile care au loc în teritoriile locuite de autohtoni sau pentru a aminti unele momente din istoria acestora.

Cristina Sofronie, Montreal