Press "Enter" to skip to content

IEH marchează Ziua Culturii Naționale printr-un spectacol organizat pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”din București

Apda, 11.01.2018 – Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeniși Compania Națională Aeroporturi București marchează Ziua Culturii Naționale printr-un spectacol organizat pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”din București – terminalul plecări.

Evenimentul, care vaavealocluni, 15 ianuarie 2018, începând cu ora 12,00, vacuprindemomentemuzicalesusținute de Corala „Armonia” a ArhiepiscopieiTomisului, DinuIancuSălăjanu, IlieCarașșiTarafulPasărea.

Corala „Armonia” aArhiepiscopieiTomisuluiîivabucurapeceiprezenți cu un concert de muzicătradiționalăși un recital de poezieeminesciană. Corala „Armonia” a fost înfiinţatăîn 2001, încadrulSeminaruluiTeologicOrtodox din Tulcea, la iniţiativa pr. arhid. asist. univ.IulianDumitru. Repertoriul actual estevariat, fiindalcătuit din piesereligioasepolifoniceșimonodice (psaltice), folclorromânesc, colindetradiţionaleromâneștişistrăine, precumşicompoziții din repertoriulclasic universal. Ansamblul a concuratînultimiiani la celemaiprestigioasecompetiții din lume, obținândnumeroasedistincții, printre care: Medalia de aur la secțiunile Muzicareligiilor și Folclor, la cea de-a 7-a ediție a OlimpiadeiCoraleMondiale (7th World Choir Games), desfășuratăîn 2012 la Cincinnati, Ohio, Statele Unite ale Americii; trofeulșititlul de campioanăeuropeană la secțiunea Corbărbătesc, Medalia de aur la secțiunea Folclor, Medalia de argint la secțiunea Muzicăreligioasă – la OlimpiadaEuropeană de MuzicăCorală, organizatăîn 2013 la Graz, în Austria; Medalia de aurșiMarelePremiu la secțiunea Corbărbătesc șiMedalia de aur la secțiunea Muzicăsacră, la JocurileCoraleMondiale (World Choir Games) din 2014 de la Riga, Letonia.

Spectacolulva fi prezentat de actorulSilviuBiriș.

Prinacestproiect, InstitutulEudoxiuHurmuzachipentruromânii de pretutindeniîșipropunesăpromovezevalorileculturaleșispiritualeromâneștiînrândulromânilor din țarăși din diaspora, darși al cetățenilorstrăini care tranziteazăaeroportulpe data de 15 ianuarie 2018.
Proiectul „Pearipileculturiiromâne” aflat la cea de-a treiaediție estesusținut de CEC Bank șirealizatînparteneriat cu TVR Internațional, Radio RomâniaInternaționalșiCompaniaNaționalăAeroporturiBucurești.