Press "Enter" to skip to content

ICR Varșovia – România la Târgul de Carte al Sileziei de la Katowice

APDA, 8 noiembrie 2017 – România va fi prezentă în premieră la Târgul Internațional de Carte al Sileziei de la Katowice, cu un stand național, organizat de Institutul Cultural Român de la Varșovia. Ediția din acest an, a treia, se desfășoară în perioada 10-12 noiembrie 2017, la Centrul Internațional pentru Congrese din Katowice.

La standul românesc vor fi expuse și oferite spre vânzare publicului numeroase volume și publicații apărute în Polonia în ultimii ani, de asemenea dicționare și albume despre România. Astfel, publicul va putea cumpăra volume de autori români, traduși în limba polonă, un loc aparte avându-l volumele recompensate anul trecut cu numeroase premii: Patria mea A4, de Ana Blandiana, laureata Premiului Poetul European al Libertății 2016, Cartea șoaptelor, de Varujan Vosganian, câștigătoare în 2016 a Marelui Premiu, a Premiului Cititorilor și a Premiului pentru cea mai bună traducere, în cadrul Galei Premiilor Literare ale Europei Centrale ANGELUS, Medgidia, orașul de apoi, de Cristian Teodorescu și Zilele regelui de Filip Florian, cărți finaliste ale Premiilor ANGELUS în 2016, respectiv 2017. Nu vor lipsi noutățile toamnei: volume de Lucian Dan Teodorovici, Emil Cioran, Dan Lungu, Adrian Cioroianu.

Literatura română va fi promovată și printr-o serie de broșuri și alte materiale promoționale în limba polonă, pregătite de ICR Varșovia, prin care se fac cunoscute publicului noile apariții de carte românească pe piața poloneză și se anunță volumele aflate în pregătire pentru acest an. În ultimii ani s-a înregistrat un adevărat record publicistic românesc în Polonia, apărând în traducere poloneză peste 30 de volume ale unor autori români.

Standul românesc, care va beneficia de o grafică special concepută, atractivă și puternică vizual, a fost gândit ca un spațiu deschis, amenajat confortabil, în care publicul să poată intra, răsfoi publicații, cere și căpăta informații și achiziționa cărți la prețuri atractive. În plus, vizitatorii standului românesc vor putea degusta dulciuri oferite de firma Heidi, care susține participarea ICR Varșovia în 2017 la cele mai importante târguri de carte din Polonia.

Țara invitată la ediția din acest an este Ungaria. Nu vor lipsi cărți ale editorilor din Franța, Germania, Spania, Italia, SUA sau Marea Britanie.

Inaugurat în 2015, Târgul de Carte al Sileziei oferă iubitorilor de literatură o ocazie perfectă de a se întâlni cu creatori remarcabili — prozatori și poeți, ilustratori și traducători, de asemenea cu personalități cunoscute și îndrăgite ale culturii și artei, fiind un impuls la dezvoltarea pasiunii de a citi și o ocazie pentru a cumpăra cărți la prețuri bune.

Prezentarea ofertei a peste 150 de edituri este însoțită de un program bogat și divers de evenimente: întâlniri cu autori, dezbateri, evenimente literar-artistice și numeroase atracții pentru copii.

Locul important al Târgului de Carte al Sileziei în calendarul manifestărilor culturale din Katowice este confirmat de bilanțul ediției de anul trecut: 107 autori din Polonia și străinătate, 150 de editori, 25 000 de vizitatori, peste 200 de întâlniri literare, ateliere și discuții, pe parcursul a trei zile.