Press "Enter" to skip to content

ICR Madrid, România va fi prezentă la un eveniment excepțional: Târgului de carte Retiro (25 mai-10 iunie 2018)

APDA, 08 mai 2018 – Prestigioasa ”Feria del Libro” de la Madrid (Salonul Cărții), ajunsă la cea de a 77-a ediție, are ca invitată de onoare anul acesta România, au anunțat organizatorii. Salonul de Carte se desfășoară în perioada 25 mai-10 iunie 2018.

Anul trecut a fost semnat protocolul de colaborare între Institutul Cultural Român și Asociația Librarilor din Madrid, document potrivit căruia România va participa în calitate de Țară invitată la cea de-a 77-a ediție a Târgului de carte Retiro (25 mai-10 iunie 2018). Acordul a fost semnat la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei de domnul Mirel Taloș, în calitate de vicepreședinte al Institutului Cultural Român și de domnul Manuel Gil Espin, în calitate de reprezentant al Asociației Librarilor din Madrid (entitatea care organizează anual Târgul de carte), în prezența doamnei Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei și a doamnei Ioana Anghel, directorul reprezentanței de la Madrid a Institutului Cultural Român.

Târgul de carte Retiro este cel mai mare eveniment din Spania dedicat literaturii, fiind organizat în Parcul Retiro, fără întrerupere, din anul 1967. Prima ediție a avut loc în 1933, iar în perioada 1937 – 1944 acesta nu a fost organizat din cauza Războiului Civil. Încă din 1982 există tradiția ca, în fiecare an, un membru al Casei Regale a Spaniei să viziteze Târgul. Anul acesta, Târgul Retiro a fost inaugurat de Regele Filip al VI-lea și de Regina Letizia, împreună cu Marcelo Rebelo de Sousa, președintele Republicii Portugalia, Țara invitată a ediției din 2017.

Retiro este organizat de Asociația Librarilor și de Asociația editorilor din Madrid, de Federația Asociațiilor Naționale de distribuție de carte (FANDE), în colaborare cu Primăria Madridului și Ministerul Educației, Culturii și Sportului din Spania.

Conform datelor furnizate de organizatori, cele peste 350 de standuri sunt vizitate anual de peste 2.000.000 de persoane în cele 17 zile, fiind astfel un eveniment unic prin specific și afluență și având, evident, nu doar un puternic caracter literar, ci și unul popular. Particularitatea târgului constă în a oferi un contact direct publicului lector cu scriitorii preferați, pe care îi poate întâlni la standurile editurilor și librăriilor. De asemenea, reprezintă cel mai mare eveniment literar din Spania pentru un public extrem de numeros, datorită locului în care se organizează (Parcul Retiro) și a duratei acestuia (17 zile).

Andi Rădiu