Press "Enter" to skip to content

Ia celebrată în Asia, la Seul, de comunitatea românească din capitala Coreei de Sud

APDA, 03 iulie 2018 – În data de 22. 06. a.c., Ambasada României la Seoul a organizat un eveniment de celebrare a  Zilei Universale a Iei. La invitația adresată pe site-ul ambasadei, au răspuns membri ai comunității românești din  Republica Coreea, români aflați în trecere prin Seoul, precum și membri de familie de altă naționalitate ai unor cetățeni români.

Mica comunitate românească și-a etalat colecția de ii și costume populare tradiționale. Cu acest prilej, ambasadorul a ținut un discurs de bun venit, amintind că sărbătorește, cu mare bucurie, pentru a doua oară la Seul această zi. A relevat rolul societății civile în inițierea acestei sărbători, care a fost îmbrățișată și promovată de instituții românești, inclusiv de Ministerul Afacerilor Externe. În prezent, la a cincea ediție, românii de pretutindeni celebrează – cu mândrie –  această zi, dedicată unui obiect vestimentar cu un real potențial de a deveni un „brand” de țară. Au fost prezentate o serie de imagini reprezentând diversitatea iei, care a fost, de-a lungul timpului, izvor de inspirație pentru artiști (pictori și creatori de modă) români și străini.

Cu această ocazie a avut loc și a doua întâlnire trimestrială din 2018 a ambasadorului cu reprezentanții comunității românești. Ambasadorul a răspuns întrebărilor adresate și a invitat  membrii comunității românești să vină cu sugestii pentru dezvoltarea relației ambasadă-comunitate. I-a invitat să se implice activ în evenimentele de diplomație publică /culturală programate de ambasadă în anul Centenarului Marii Uniri, dar și pe parcursul exercitării de către România a Președinției rotative a Consiliului UE.  A încurajat comunitatea românească să nu ezite să se adreseze ambasadei când consideră că aceasta ar putea să ajute în rezolvarea eventualelor probleme cu care se confruntă, asigurând că – în limitele competențelor care îi revin – misiunea diplomatică le va acorda sprijin. A reiterat îndemnul adresat la toate întâlnirile cu românii din ROK, de a încerca să se organizeze într-o formulă de asociere (ex. asociație culturală)

În încheiere, ambasada a oferit vin și preparate culinare românești.