Press "Enter" to skip to content

IA Aidoma ajunge la Luxemburg

APDA, 9 februarie 2018 -Expozitia IA AIDOMA va ajunge în Luxemburg, în anul european al Patrimoniului Cultural. Vernisajul va avea loc pe 5 martie 2018, la ora 18.00 la Curtea Europeană de Justiție, în prezența Președintelui acestei instituții, domnul Koen Lenaerts și a Ambasadorului României în Luxembourg, domnul Lilian Zamfiroiu.

Expoziția IA AIDOMA este rezultatul unei acțiuni de recuperare de patrimoniu cultural demarate de către Asociația ”Semne Cusute”, care și-a propus « aducerea acasă » în timpul prezent a cămășilor romanești aflate în colecțiile unor prestigioase muzee din lume precum Metropolitan New York, Muzeul de Textile din Toronto, Horniman UK, Muzeu de Textile din Lyon, Muzeele Etnografice din Geneva, Cernăuți și Sankt Petersburg sau în colecții private, aflate de asemenea în afara granițelor României. Toate cămășile romanești aflate în muzeele lumii sunt cămăși vechi, cusute înainte de Primul Război Mondial.

Pornind de la fotografiile aflate pe site-urile acestor muzee și de la fotografii alb-negru publicate în perioada interbelică, doamnele din grupul Semne Cusute, înființat de către arhitecta Ioana Corduneanu, au cusut replici « aidoma » ale cămășilor romanești înstrăinate. În spatele acestui demers a stat o cercetare continuă pentru că aceste cămăși sunt cusute respectând tehnicile și materialele utilizate secolul trecut, pe cât a fost posibil.

Expoziția, care cuprinde în acest moment 40 de cămăși, și-a început călătoria în decembrie 2016, găzduită fiind de Muzeul Țăranului Roman din București. Apoi a fost expusa pe rând la Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Palatului Culturii din Iași, Muzeul Etnografic Botoșani, Muzeul Etnografic Hanul Domnesc din Suceava și Muzeul Astra din Sibiu.

La începutul acestui an, expoziția a pornit prin lume pentru a arăta și românilor din afara granițelor, dar nu numai lor, patrimoniul imaterial al textilelor tradiționale. În perioada 19 ianuarie – 24 februarie, IA AIDOMA se află la Camera de Comerț a Zaragozei, Spania unde este admirată atât de români, cât și de spanioli.

Din luna martie, expoziția va ajunge în Luxembourg, la Curtea Europeana de Justiție. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul doamnei Daniela Clara Moraru și al Ambasadei României la Luxembourg.

Ștefania Atanasiu