Press "Enter" to skip to content

Guvernul ungar își finanțează diaspora din România cu 100 de milioane de euro

APDA, 9 ianuarie 2018 – Potrivit unei hotărâri de guvern adoptate de Executivul ungar, în ultimele zile ale anului trecut, o serie de organizaţii maghiare din România beneficiează de un sprijin record, mai mult de 100 de milioane de euro. Suma cea mai mare, de 26,78 miliarde de forinţi (aproximativ 90 de milioane de euro) o va primi Eparhia Reformată din Ardeal.

Din aceste fonduri vor fi finanţate deferite programe, achiziţii mobiliare şi imobiliare, precum şi cheltuielile curente de funcţionare. Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia va primi 1,5 miliarde de forinţi (aproximativ 4,7 milioane de euro). Au mai primit finanţare o serie de organizaţii civice. O sumă considerabilă, 810 milioane de forinţi (2,5 milioane de euro) a primit Fundaţia Mans Sana, finanţatorul Academiei de Hochei pe Gheaţă din Cârţa (localitatea de naştere a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor), transmite Rador.

Asociaţia Erdélyi Médiatér, cea care finanţează funcţionarea portalului de ştiri Főtér.ro beneficiază de un sprijin de 1,45 miliarde de forinţi (4,6 milioane de euro). Pentru a putea face o comparaţie, amintim că această sumă pe care o primeşte un singur portal, este aproximativ egală cu suma pe care o primeşte UDMR de la Guvernul României pentru finanţarea tuturor instituţiilor culturale maghiare.

Dacă Ungaria își finanțează diaspora cu 100 de milioane de euro, Executivul de la București vrea să desființeze Ministerul pentru românii de pretutindeni și să-l transforme din nou în departament la MAE.