Press "Enter" to skip to content

Giorgia, elevă la Roma, liceana model pentru Italia. Corriere della Sera: Veselă, solară, energică, activă, studioasă și cu voință

Curajul Giorgiei, liceană model. Trăiește fără părinți la Roma. Corriere della Sera vorbește în termeni admirativi de o elevă de 17 ani, Giorgia Enache. Înscrisă la Liceul lingvistic Lucrezio Caro, s-a remarcat în timpul unui stagiu la prestigioasa universitate privată Luiss. La școală are note bune, vorbește 5 limbi, dar trăiește singură cu fratele său: mama s-a întors în România pentru muncă, tatăl a murit acum trei ani, scrie Gazeta Românească.

Veselă, solară, energică, activă, studioasă și cu voință. Așa este descrisă Giorgia Enache, elevă de 17 ani din Roma, „frumoasă la exterior și frumoasă la interior”. A sosit la Universitatea Luiss pentru un stagiu de practică, trimisă de prestigiosul Liceu lingvistic Lucrezio Caro, și s-a remarcat.

Giorgia își imaginează un viitor strălucit. «Vreau să mă fac avocat, am o adevărată pasiune pentru lege». Însă trecutul și prezentul său, ascunse tuturor, au pus-o la o grea încercare. Locuiește la Capena cu fratele ei. «Eu trăiesc cu fratele meu, care are 25 de ani și lucrează toată ziua – a mărturisit într-o zi în timp ce scria un newsletter pentru biroul de presă de la Luiss. Pregătesc de mâncare pentru amândoi, deretic prin casă, mă îngrijesc eu de toate. Mama e în România, pentru muncă, tata a murit acum trei ani».

Giorgia este fiica a doi români care în Italia au găsit un loc de muncă și o șansă de a-și crește copiii: sora cea mai mare a Giorgiei, care are 28 de ani, este căsătorită, fratele care trăiește cu ea lucrează, iar ea studiază, obținând numai note bune. «Vorbesc italiană, română, franceză, engleză și spaniolă – explică. Îmi place să studiez, cred că tata ar fi mândru de mine».

Tatăl, care lucra în sectorul construcțiilor, a fost ucis de o tumoare la stomac, și de atunci «familia mea s-a frânt», recunoaște Giorgia. Pentru ea după acea zi viața s-a schimbat foarte mult: mama constrânsă să se întoarcă în România pentru a câștiga mai mult și a-i întreține pe toți, călătoria în fiecare zi de la Capena în centrul Romei pentru a frecventa școala, viața cotidiană solitară formată din mâncare frugală, cărți, curățenie pentru a menține cel puțin în aparență o ordine în acea casă goală, dar pentru care încă reușesc să plătească chiria fără a întârzia nici o lună.

«A fost destul de dificil să mă descurc, m-am simțit fragilă. Dar trebuia să merg mai departe, ce puteam face?». Nu are gânduri de plecare: «Nu, în România nu m-aș duce, pentru mine e un loc de vacanță, nu patria mea. Viața mea e aici, vreau să mă confrunt cu această lume.».