Press "Enter" to skip to content

Germania, muncitori români morți în condiții suspecte la Bornheim, MAE și MRP au trimis o delegație

APDA, 14 iunie 2018 – Doi români aflaţi la muncă în Bornheim, landul Renania de Nord-Westfalia au murit numai în ultima lună. Șocant este faptul că angajatorul nu a chemat ambulanța, muncitorii fiind angajați fără contracte. O echipă consulară mobilă din cadrul Consulatului General al României la Bonn s-a deplasat deja la fața locului pentru a acorda asistență.

De asemenea, conform unui comunicat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), o delegație condusă de subsecretarul de stat Victor Ionescu urma să se deplaseze de urgență la Bornheim, în Germania, pentru a evalua situația lucrătorilor români din teritoriu.

„Este de datoria noastră să fim aproape de românii noștri, indiferent unde se află, și, mai ales, în momentele lor de cumpănă. O delegație a ministerului nostru se va deplasa de urgență în Bornheim, alături de reprezentanții Consulatului General al României la Bonn, pentru a analiza situația și a oferi sprijinul necesar, în limita competențelor”, a subliniat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

În locația de la Bornheim lucrează circa 700 de români, izolați și ținuți în condiții vitrege. Unul dintre lucrători, de 43 de ani, a murit în urmă cu câteva zile, după ce le-ar fi cerut şefilor mai bine de o oră să cheme o ambulanţă. Fratele acestuia, aflat şi el acolo, a afirmat că, din cauză că nu aveau contracte legale de muncă şi nici asigurare medicală, şefii au tras de timp pentru că sperau că îşi va reveni. Însă, în cele din urmă, bărbatul a murit. În urmă cu trei săptămâni a murit un alt român, în vârstă de 48 de ani,.

Conform datelor preliminare obținute pe plan local, decesul unuia dintre cetățenii români ar fi survenit pe fondul unor probleme anterioare de sănătate, iar pentru al doilea caz de deces ancheta autorităților este în curs de desfășurare.

”Consulatul General al României la Bonn monitorizează cu prioritate situația și menține legătura cu autoritățile locale, fiind pregătit să acorde sprijinul necesar în limita competențelor legale.”, a comunicat MAE.

Ionică Armanca