Press "Enter" to skip to content

Galeria ICR Viena şi Muzeul Municipiului București prezintă expoziţia „Ludwig Angerer – revisited. Un vienez la Bucureşti 1853-1856“

26 octombrie 2018 – Galeria ICR Viena, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, a deschis joi, 25 octombrie 2018, expoziţia “Ludwig Angerer – Revisited”, compusă din imagini aparţinând colecţiei muzeului, prezentate în premieră în capitala Austriei. Expoziţia a fost realizată de specialişti ai Muzeului Municipiului Bucureşti şi prezentată în cadrul vernisajului de dr. Adrian Majuru, directorul instituţiei. O importantă punte între cele două spaţii culturale, expoziţia s-a bucurat, în prima seară, de vizita membrilor comunităţii locale, cuprinzând şi persoane de origine română. Imaginile pot fi văzute la Galeria ICR Viena până pe 15 noiembrie.

Vineri, 26 octombrie, de la ora 19.00, va fi proiectat filmul documentar despre „Fenomenul Lipscani“, difuzat cu subtitrare în limba germană.

Imaginile lui Ludwig Angerer, important fotograf austriac, oferă o perspectivă asupra Bucureştiului din perioada 1853 – 1856, perioadă în care acesta s-a aflat la Bucureşti. Fotografiile sunt puse în relaţie cu cadre realizate în prezent în aceleaşi locuri, pentru a evidenţia transformările oraşului survenite în ultimii 160 de ani.

Angerer a surprins atmosfera socială şi urbană a Bucureştiului, oraş din Europa Orientală, situat într-un teritoriu aflat sub influenţa Imperiului otoman. Imaginile surprind eforturile unei societăţi urbane de a se occidentaliza, efort aflat în primele decenii de manifestare. Fără sa aibă vreun atelier fotografic, întrucât temporara prezenţă în Bucuresti a fost alocată şi altor îndatoriri, nu doar pasiunii pentru fotografie, Ludwig Angerer (1827-1879) a fost primul „portretist citadin” al Bucureştiului. De formaţie farmacist, cu titlul universitar de „magister”, a lucrat la Viena şi Graz. Aflat apoi, între anii 1854 si 1858, în serviciul armatei, Angerer a cunoscut capitala Ţării Româneşti în calitate de „asistent military de medicamente”, în armata cezaro-crăiască de ocupaţie a Principatelor, din perioada Războiului Crimeii (1853-1856). 

Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu sarcina primită din partea oficialilor Vienei (pesemne, în scopuri similare măsurătorilor topografice efectuate în aceeaşi vreme de către militarii austrieci, din care au rezultat primele planşe cartografice româneşti), Ludwig Angerer a obţinut imagini ale Bucureștiului, de o indiscutabilă valoare documentară.

Străbătând oraşul, a surprins din locuri greu accesibile, de pe cele mai înalte clădiri

sau dealuri, privelişti cu orizont larg (suburbii, grădini şi spaţii verzi), dar, şi de la nivelul solului, clădiri reprezentative, aspecte din pieţe comerciale sau uliţe bucureştene. Toate operele fotografice ale lui Angerer ajută la reconstituirea peisajului urbanistic existent în Bucureştiul anului 1856. 

După reîntoarcerea la Viena, în 1857, şi retragerea din armată, s-a consacrat exclusiv chemării pentru meşteşugul fotografic. Astfel că, în decembrie 1860, a primit titlul de „Fotograf al Curţii Imperiale”. Adrian Majuru