Press "Enter" to skip to content

Gala „100 pentru Centenar” a ajuns la Tel Aviv

APDA, 13 noiembrie 2018 – Într-o atmosferă încărcată de emoție, orașul Tel Aviv a găzduit joi, 1 noiembrie a.c., cea de-a zecea Gală „100 pentru Centenar”.  Însemnătatea momentului a fost dublată de faptul că anul 2018 este un an aniversar atât pentru România, cât și pentru Israel. România celebrează 100 de ani de la Marea Unire, iar Israelul sărbătorește 70 de ani de independență.

„Legăturile dintre țările noastre au un fundament puternic, iar comunitatea de români originari din România din Israel este deosebit de apreciată pentru implicarea în proiecte care vizează pe de o parte, păstrarea și promovarea identității românești și pe de altă parte, dezvoltarea socială, culturală și economică a țării unde s-au stabilit. Vorbim despre oameni extraordinari, cu activități variate, care nu au uitat România și care îi fac cinste oriunde se află. Totodată, vreau să mulțumesc echipei misiunii diplomatice de la Tel Aviv și gazdei noastre, Institutului Cultural Român, pentru toată susținerea acordată în realizarea acestui eveniment, întrucât doar prin eforturi comune se ajunge la rezultate de succes. Le mulțumesc românilor din Israel și îi asigur că au un partener în ministerul nostru”, a subliniat Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru românii de pretutindeni.
La evenimentul organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) în parteneriat cu Ambasada României în Statul Israel, zece români cu activități deosebite, promotori ai valorilor și identității românești, au fost premiați cu distincții simbolice în semn de recunoaștere și apreciere a meritelor și contribuției lor la imaginea României în lume. De asemenea, doi reprezentanți ai comunității originarilor din România au primit premii speciale. Gala s-a bucurat și de participarea sopranei Monica Schwartz, care a încântat audiența prin programul său artistic.
Tel Avivul încheie parcursul seriei „100 pentru Centenar” din statele unde există comunități semnificative de români, însă MRP va continua inițiativele și demersurile prin care să le aducă recunoaștere conaționalilor de peste hotare și contribuției lor valoroase la promovarea a tot ce România are mai bun.

AvitalColette a preluat, în luna mai 2009, funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ Israel – România. Este o personalitate marcantă a comunității evreilor originari din România şi a avut o îndelungată şi distinsă carieră în politică și diplomație. Aceasta conduce Centrul tuturor organizațiilor supraviețuitorilor Holocaustului (52 organizații).

A fost aleasă în Knesset, pe listele Partidului Muncii, în anul 1999, fiind realeasă în 2003 şi 2006. A fost vicepreşedinte al Knessetului şi membră a comitetelor de politică externă şi apărare, imigraţie, absorbție şi problematica diasporei. În cadrul alegerilor primare din cadrul Partidului Muncii pentru stabilirea listei electorale pentru scrutinul din februarie 2009, s-a plasat pe un loc neeligibil. În prezent deţine funcţia de secretar cu probleme internaționale al Partidului Muncii.

Înainte de a intra în politică a fost diplomat de carieră. În cadrul MAE israelian a îndeplinit funcţiile de director al Diviziei de pregătire a personalului diplomatic,  director general adjunct al Diviziei de Informare şi Comunicare, precum şi funcţia de director general adjunct pentru problemele Europei Occidentale, cel de-al treilea post ca importanţă în MAE israelian.

În străinătate a activat în calitate de ataşat de presă la Bruxelles, consul şi consul general la Boston, ministru plenipotențiar la Paris (1982-1985), ambasador în Portugalia (1988-1992) şi consul general la New York (1992-1996). Are gradul diplomatic de ambasador.

La alegerile prezidenţiale din 13 iulie 2007, a candidat pentru nominalizarea Partidului Muncii, însă, s-a retras în favoarea lui Shimon Peres.

  1. A. C. s-a născut în 1940, în Bucureşti. Ambii părinţi au fost evrei moldoveni, originari din orașul Bacău. A emigrat în Israel, în anul 1950. După încheierea serviciului militar, a urmat
  2. cursurile Facultății de Științe Politice și Relații Internaționale din cadrul Universității Ebraice din Ierusalim.

Berkovits, Herman (Tvica) s-a născut la data de 14 martie 1947, la Târgu-Lăpuș, județul Maramureș. A absolvit Liceul Teoretic din Târgul Lăpuș (1954-1965) și Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF), Cluj-Napoca (1965-1971). Distins cu premii și titluri, dintre care menționăm: 2014 – distincția ,,Cheia orașului București”,  oferită de Primarul general al Capitalei;  2015 – ,,Consul de Onoare al României în Israel”; 2016 – ,,Cetățean de Onoare al Orașului Târgu-Lăpuș”;  2016 – Medalia de Onoare ,,Iuliu Hațeganu” oferită de Universitatea de Medicină din Cluj; 2017 –  titlul de ,,Cetățean de Onoare al Municipiului București”; ”Cheia Orașului Onești”, în semn de prețuire și recunoștința pentru multiplele acțiuni întreprinse în folosul poporului român. Datorită prestigioasei activități  desfășurate, Televiziunea Română a realizat filmul-portret ,,Dr. Hermann Berkovits”; ,,Oameni de seamă ai Maramureșului”, o cronologie istorică a marilor personalități,  începând cu anul 1700, în ediţia publicată în anul 2016, are pagini dedicate personalității Dr. Hermann Berkovits; Diploma de Excelență  Societatea Culturala Pro Maramureș ,,Dragoș Vodă,” Cluj-Napoca; Distincția ,,Membru de Onoare al B’NAI B’RITH Romania”; Medalia de Onoare  ,,Prieten al Comunității Evreiești din România”; 2017 – Diploma de Onoare a Institutului  ,,Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni; 2017 – ,,Diploma de Ambasador Repatroit”; ,,Diploma Fundația Națională a Tinerilor Manageri”; 2017 – Ambasador Onorific Tarom; ,,Diploma de Excelență și Medalia Ierusalimului”; Medalia de Onoare Dr. Wilhelm Filderman ,,Răsplata după merit”.

Odată cu stabilirea în Ierusalim, a reușit prin muncă, efort susținut, perseverență și rezultate foarte bune în tratarea bolnavilor, afirmarea ca medic foarte apreciat și cunoscut în rândul pacienților din Israel și alte state. A tratat foarte mulți pacienți de origine română, atât persoane publice, cât și muncitori aflați la lucru în Israel.

Apreciat de comunitatea română din Israel, aceasta i-a oferit de trei ori titlul de onoare ,,Omul  Anului” – acordat de Centrul Cultural Româno-Israelian. Presa de limbă română din Israel a publicat numeroase articole și interviuri referitoare la activitatea sa profesională și publică, precum și  cu referire la strânsele legături cu România.

Odată cu obținerea celui de-al doilea mandat de premier al Israelului de către Benjamin Natanyahu, a fost desemnat oficial medic personal al Premierului Israelian, semn onorant și de recunoaștere a valorii școlii de medicină de la Cluj și a profesorilor care predau serios
medicina.

Consul Onorific al României în Israel, B. H. (T.) este menționat pentru aportul adus consolidării relațiilor în toate domeniile, între cele două țări, Israel și România, dar și pentru activitatea medicală. Constante prezențe la emisiuni de radio și apariții de televiziune în emisiuni precum Români de succes, Români de pretutindeni, Pașaport Diplomatic, Ediție Specială, Ediție de colecție Investiți în România, Interviu la canal 33 România etc.

Implicat în ajutorarea victimelor de la Clubul Colectiv, a reușit ca o firmă care produce  o unsoare pentru îndepărtarea țesuturilor afectate grav să doneze medicamentul în valoare de 150.000 de Euro. În plus, firma a trimis și doi medici specialiști în România, pentru a ajuta victimele.

Cohen, Nathan s-a născut la data de 6 ianuarie 1947, la Hârlău, Iași. Absolvent al Universității Ebraice Ierusalim, Facultatea Matematică – Fizică – Statistică (1967 – 1971), a Facultății de Pedagogie în cadrul aceleiași Universități (1970-1972, atestat de predare); Universitatea Ben Gurion, Beer Sheva, Facultatea de Informatică (1972-1980) și Facultatea de Științele Educației (master, 1980-1982). Doctor în geografie din aprilie 2001, al Institutului de Geografie al Academiei Române.

Experiență profesională: Asistent universitar în cadrul Universității Ebraice Ierusalim, Departamentul de Climatologie (1969-1972); Profesor de matematică, fizică, statistică la Liceul Beer Sheva (1973-1995); Îndrumător științific, Ministerul Învățământului (1993-1995); Director al Centrului de Științe pentru tineri supradotați (1996-2001); Coordonator de proiecte educative, Fundația Rashi (2002-2007); profesor universitar, Universitatea Ben Gurion, Centrul Ramon (2010 – în prezent); Membru în Comisia Oamenilor de Știință, Ministerul Științei  și Cercetării (2011 – în prezent).

A publicat studii și articole în calitate de autor și coautor și a participat la numeroase manifestări științifice, simpozioane naționale și internaționale, la Congrese și conferințe și la sesiunile științifice anuale ale universităților din Iași, Târgoviște, Oradea, Timișoara, Suceava, Tel Aviv, Beer Sheva, Ierusalim, Haifa sau  Bruxelles. Membru în colectivul de referenți ai publicației ,,Present environment and Sustainable development” – Universitatea Alexandru Ioan Cuza – Facultatea de Geografie; Membru în asociația Climatologică din Israel, și în Comisia Oamenilor de Știință, a căror misiune este aceea de  a încuraja dezvoltarea  de instituții științifice și de cercetare în regiunile  periferice din Israel.

Publicații: Resursele de apa și starea mediului în deșertul Negev – Israel(Water Resources and State of Environment in the Negev desert)  Editura Universitară, București, 2010; The Israeli tourism in Romania. The role of tourism in territorial development, Babeș – Bolyai University Cluj- Napoca, Faculty of Geography, 2012, v. International conference, October 10, 2012, Gheorghieni, România, proceedings, pp. 18-22; Particularități în manifestarea proceselor hidromorfologice excepționale în deșertul Negev – Israel, în vol 5, nr 3, 2011 al publicației: Present environment and sustainable development, Facultatea de Geografie, Editura Universității Alexandru Ioan Cuza,  Iași; Canalul Național din Israel (Israel water carrier), 2008, prezentat la Facultatea de Geografie, Universitatea Alexandru Ioan Cuza,  Iași, 2008; Contribuții la evaluarea unui nou fenomen de risc geomorfologic în regiunile semiaride – Sinkholes, în Anuarul Universității din Cluj-Napoca, 2012, Seria Geografie;  Irigațiile moderne pentru o gospodărire eficientă a resurselor de apă din Israel,  2007, Universitatea Alexandru Ioan Cuza,  Iași; Impactul activităților antropice asupra stării mediului în deșertul Negev (Israel), în Analele Universității Spiru Haret, Seria Geografie, vol. nr. 5, 2002.

Președinte al Asociației Originarilor din România (HOR) Beer Sheva și Negev și vicepreședinte HOR în Israel; Membru în conducerea Primăriei Beer Sheva; Președinte al Asociației profesorilor din regiunea de sud a Israelului; Director în Compania Kivunim, aparținând orașului si primăriei Beer Sheva, cu atribuții în dezvoltarea proiectelor și programelor de cultură și educație pentru populație și tineret cu prețuri reduse; Președinte al profesorilor pensionari din regiunea de sud a Israelului.

Organizează periodic festivități (de propagare a programelor și revistelor la prețuri simbolice),  seri literare (împreună cu Asociația Scriitorilor de limbă romană), prin sărbătorirea, deopotrivă, a sărbătorilor evreiești și românești. Publică ziarul în limba română ,,Orizonturi”, de propagare a limbii și literaturii române.

Gilon, Ilan este Deputat din partea partidului Meretz (de stânga) şi singurul parlamentar din Knesset, născut în România. A deținut, până în 2015, și funcția de președinte al Grupului de Prietenie Israel- România din Knesset. S-a născut în 1956, la Galați. A suferit în copilărie de poliomielită şi are un handicap la picior. A emigrat în Israel unde a studiat relații internaționale şi științe politice la Universitatea Ebraică de la Ierusalim, fără a absolvi.  Ca student, a fost implicat în mișcările politice de tineret, iar în 1995 a devenit coordonatorul organizației de tineret din Meretz. În perioada 1993-1999 a fost viceprimarul orașului Ashdod. A fost ales pentru prima dată în Knesset, în legislatura 1999-2003.  La alegerile din 2003 şi 2006 nu s-a aflat pe un loc eligibil, însă, a revenit în cadrul alegerilor din 2009 şi a fost reales în 2013. O mare parte a activității sale politice este dedicată problemelor sociale, denumindu-și ideologia drept ,,socialism ortopedic”. A promovat peste 15 legi referitoare la drepturile persoanelor cu handicap, salariul minim pentru chelneri etc.

Harish, Michael (Micha) s-a născut la data de 28 noiembrie 1936, la Timișoara. Parte a Forțelor de Apărare Israeliene (1955-1958) și ofițer. Studiază la Universitatea Ebraică din Ierusalim, obținând o licență în economie și științe politice.

Președinte și Director al ME Harish Enterprises Ltd.; Președinte al Consiliului Telecorp Communications Ltd., al A.M.I.R (Organizaţia Unitară a Evreilor Originari din România) și HASHAVA (Holocaust Restitution Company of Israel). În perioada 1992-1996, Ministru al Industriei și Comerțului al statului Israel în guvernul condus de către Ițhak Rabin. Co-președinte împreună cu Secretarul de Comerț al SUA –  Comisia pentru Știință și Tehnologie din SUA-Israel; Președinte al Comitetului Ministerial pentru promovarea calității și excelenței în Israel. În intervalul 1974-1996, membru al Knesset-ului, președinte al comisiei de Finanțe, de Energie, de Promovare a Exporturilor, de  Anchetă privind Accidentele rutiere, de Afaceri Externe și Apărare. Secretar General al Partidului Muncii (1989-1992); Conducător al campaniei electorale al Partidului Muncii (1991-1992) cea care a readus Partidul la putere, după 15 ani de activitate în opoziție; Președinte al Comitetului pentru Afaceri Externe al Partidului Muncii (1987-1992); Conducător al Departamentului de Relații Internaționale al Partidului și membru al Biroului Internațional Socialist (1967-1982). Din această poziție o asistă pe premierul Golda Meir la organizarea unei întâlniri a primilor miniștri social-democrați, în scopul solidarității cu Israelul și opririi boicotului arab, imediat după Războiul de la Yom Kippur, din 1973. În anul 1977, oferă asistență în organizarea de întâlniri între președintele egiptean – Sa’adat și președintele Partidului Laburist – Shimon Peres, înainte de încheierea Acordurilor de la Camp David. De asemenea, stabilește legături cu Uniunea Socialistă Egipteană. În 1978 a intermediat prima vizită a lui Shimon Peres în Maroc, în calitate de invitat al regelui Hassan, și a participat personal la discuțiile cu regele. Între 1984-1986, a acționat, în secret, pentru a stabili relații diplomatice între Israel și Spania, și o legătură între Shimon Peres și Felipe Gonzalez.

Președinte al Israel Film Council; membru al Board-ul Universităților Hebrew University of Jerusalem și Ben-Gurion University of the Negev, al Young Enterprise Israel, al consiliului Mifal Hapayis (Israel National Lottery). Președinte Hayael Fund (mișcare de susținere a naturii și a proiectelor vizând proiectele parcurilor naționale).

Kretzer [Klein], Vigda Erna s-a născut la București, la data de 5 aprilie 1950 din părinți orfani și supraviețuitori ai Holocaustului. A învățat și conștientizat de timpuriu suferințele părinților. A imigrat în Israel, în anul 1962, în orașul Tzfat. După doi ani de la ajungerea în Israel, a devenit voluntar în ideea de a forma o Asociație dedicată supraviețuitorilor Holocaustului, rezultat reușit și premiat. De atunci și până astăzi, se implică activ, și pe toate fronturile pentru a asigura un trai mai bun supraviețuitorilor. Întreaga sa activitate este dedicată memoriei bunicilor care nu au supraviețuit Holocaustului.

A urmat și absolvit cursurile de: instructor social, centrul „Eshel” (2003-2004); director (2001-2003);  voluntar pentru supraviețuitorii Holocaustului  „AMHA”  (1995-1996); publicist la ziarul  Yediot  Ahronot   (1989-1991). Absolventă a Politehnicii din Haifa, Facultatea de Electronică (1969-1071).   Din anul 2016 este Președintă de secție în cadrul Asociației parlamentare „Knesset”; din anul 2015, Membră a Comitetului Asociației parlamentare „Knesset”;  din anul 2014, Membră în organizația națională a supraviețuitorilor Holocaustului și Membră în comitetul Organizației „A.m.I.r.”; din anul 2011,  Membră în comitetul Organizației de ajutor social al supraviețuitorilor Holocaustului. În perioada 2012-2014, a condus fondul Caritate (Israel). Din anul 2009, Președintă H.O.R. – Haifa; activă în cadrul secției de ajutoare sociale. Voluntară la Hitahdut Olei Romania – Haifa (din 2003); din anul 2000, Membră în Organizația parlamentară a supraviețuitorilor „Knesset”; a activat în cadrul Centrului organizațiilor Holocaustului (1999-2002); Membră a Comitetului organizației „Ajutor pentru Supraviețuitorii Holocaustului” (1997-2002); Voluntară  la „Amcha”   (1987- 1997) și în cadrul organizației „Zehavi”, de ajutor oferit populației (1982-1994). Din anul 1964, angajată în apărarea drepturilor supraviețuitorilor Holocaustului.

Landesberg, Alexander este Consulul Onorific al României la Ierusalim. A urmat studiile la Institutul Israelian de Tehnologie, unde a fost licențiat inginer în Aeronautică.  A urmat studiile la Universitatea din Tel Aviv, obținând licență de master în Business Administration M.B.A. După patru ani de lucru în domeniul aeronauticii, s-a alăturat organizației Sano, care a fost fondată de tatăl său, Bruno Landesberg. În anul 1993 a fost avansat în funcția de Director General al Concernului Sano, funcție în care a lucrat aproximativ 20 de ani. În această perioadă, Sano s-a dezvoltat, cifra sa de vânzări a crescut de la 50 milioane USD, la 100 milioane euro și a înființat o societate în România, SANOROMANIA. În anul 2018, 80% din vânzările în România sunt fabricate de către SANOROMANIA, de unde vor putea fi trimise în țări europene.

În prezent este membru în Comitetul de Directori ai Concernului. În afară de preocupările profesionale, este membru în Comitetul de Conducere al Operei Israeliene, precum și al Festivalului Israelian de Fotografie.

 Leibovici, Marcel s-a născut la data de 3 iunie 1945, în municipiul Bacău. A absolvit Liceul ,,Vasile Alecsandri” din Bacău și Facultatea Electroenergetică ,,Al. Ioan Cuza” din Iași.  Activitate profesională desfășurată la: Întreprinderea C.I.L Bacău; Termocentrala Luduș-Iernut/Mureș;  Trustul  de construcții regional Mureș. A emigrat din Romania la data de 26 decembrie 1980. Activitatea profesională în Israel: inginer la diferite firme cu specific electric; pensionar din anul 2012;  Președinte ales al Organizației Naționale al  celor Originari din România (H.O.R) pentru regiunea Ierusalim și împrejurimi, din anul 2012. În funcția numită a organizat întâlniri cu specific cultural și informativ politic al situației din țară; a oferit ajutor în perfectarea de acte și adeverințe prin intermediul Consulatului Român de la Tel-Aviv; a organizat ieșiri la spectacole și evenimente naționale în țară. Organizația deține o bibliotecă însumând cărți românești contemporane, un birou de reprezentare și o sală pentru întruniri. De asemenea, acordă ajutor persoanelor vârstnice și celor lipsiți de posibilități.

Meiseles, Doina s-a născut la data de 25 decembrie 1948, în București, România și imigrată în Israel, în noiembrie 1971. Absolventă a Universității din București, Facultatea de Filosofie, Departamentul de Pedagogie (1967-1970), exclusă de la continuarea studiilor, în anul 1970, pe motivul cererii de emigrare în Israel. A deținut funcția de funcționar și funcționar executiv (Bank Swiss Israel Ltd., Tel Aviv, 1971-1981) și de Senior officer (Hasne Insurance Co. Ltd., Tel Aviv, 1981-1982). Deține o lungă și prodigioasă experiență jurnalistică: jurnalistă a publicației românești Revista Magazin (1988-1990); jurnalistă și membru al board-ului editorial al Eran Reut Ltd. și editor al publicațiilor românești Viaţa NoastrăRevista MeaFacla (1994-1997); jurnalistă și membru al board-ului editorial al Bikurim Ltd și editor al publicațiilor românești Ultima Oră și Orient Express (1997-2008). Din data de 1 februarie 2008, fondator și editor șef al Editurii Ofakim Itonut Ltd, editor al principalului ziar românesc din Israel, Jurnalul Săptămânii și al săptămânalului Expres Magazin-Revista Mea. Este implicată activ în acte și organizații caritabile, stimulator culturale: fondator și vicepreședinte al Asociaţiei Ziariştilor şi a Oamenilor de  Culturǎ de Limbǎ Românǎ, cu sediul la Tel Aviv (2014) și vicepreședinte al Uniunii Jurnaliştilor Români de Pretutindeni, cu  sediul la Viena (2015). Premiată cu distincții și numeroase premii: Premiul Ianculovici pentru realizări jurnalistice (2009); Diploma de onoare și medalia Rav Alexandru Shafran (2010); Diplomǎ de excelenţǎ a ICR ,,pentru activitate remarcabilǎ în beneficiul   comunitǎţii româneşti şi pentru pǎstrarea şi promovarea identitǎţii naţionale şi a valorilor culturale româneşti” (2017); Diploma şi medalia Elie Wiesel (2018).

Schor, Armand s-a născut la Iași, la data de 26 februarie 1947, ca unic copil la părinți. A absolvit Liceul Național din Iași în anul 1964, iar în anul 1974, a absolvit Facultatea de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic – Iași. Până la primirea aprobării de a emigra în Israel, a lucrat la Întreprinderea de Rețele Electrice Iași.

În anul 1976, a primit aprobarea  de a emigra în Israel, împreună cu mama sa. Din păcate, cel care a visat și dorit cel mai mult să ajungă în Israel – tatăl său- nu a reușit să-și vadă visul împlinit. Părinții au fost afectați de perioada legionară din România.

După mult așteptata aprobare de a emigra împreună cu mama sa în Israel, a ajuns într-un Centru de Absorbție, în care a petrecut primele 6 luni. În această perioadă a cunoscut-o pe cea care îi va deveni soție, Estina, venită din Novosibirsk, fosta URSS. În anul 1981, s-a născut fiica acestora, Riki.

În aprilie 1977, a început să lucreze la Societatea EL AL, la care a lucrat până în momentul pensionării (2014). În această perioadă a îndeplinit diferite funcții, de inginer (șef secție proiectare și investiții, șef secție de întreținere a infrastructurii și construcții civile). În paralel a fost ales lider sindical, funcție pe care a îndeplinit-o 27 de ani.

A fost activ și politic, înființând prima filială a Partidului Muncii, într-o întreprindere de stat.

A înființat organizația non-profit ,,Cetățeni pentru Cetățeni”, în cadrul căreia a desfășurat diverse activități, toate bazându-se pe voluntariat. A fost și este activ în problemele legate de cetățenii orașului Petach Tiqwa, fiind în permanentă legătură cu membrii Consiliului Municipal și cu primarul. De asemenea, a desfășurat activități de sprijinire a muncitorilor din România care lucrează în Israel.

În anul 2008, a fost propus să candideze în Colegiul 4-Diaspora, la alegerile parlamentare din România, din partea Partidului Social Democrat.

I s-a solicitat să se alăture organizației originarilor din România – A.M.I.R care se ocupă de promovarea culturii originarilor din România și construirea unui muzeu dedicat acestora, în Rosh Pina, primul oraș înființat în Israel de imigranți de origine română. În prezent, face parte din conducerea acestei organizații și răspunde de relațiile cu România.

În anul 2009, a fost propus pentru  funcția de director general al Camerei de Comerț și Industrie Israel-România. Duce o luptă susținută pentru restabilirea încrederii oamenilor de afaceri în această instituție, pentru reluarea vechilor contacte și descoperirea de noi oportunități de afaceri.

În anul 2015, a fost cooptat în cadrul Asociației ,,Centrul Cultural Romano-Israelian – C.C.R.I.’’. În cadrul acestei asociații se ocupă de promovarea și susținerea bilaterală a culturii israeliene și românești, derularea de programe de educare și conștientizare a popoarelor și comunităților, cu privire la istorie, tradiție și cultură.

Este o persoană activă social, fiind implicat în diverse proiecte cu caracter cultural-educativ, economic și politic.

În anul 2017, a început demersurile de înfrățire ale orașelor Iași-România și Haifa-Israel, fapt realizat în primăvara anului 2018.

Împreună cu alți originari din România promovează o imagine pozitivă a României în Israel. Organizează evenimente cu caracter cultural și istoric, în parteneriat cu alți originari din România care trăiesc în alte țări.