Press "Enter" to skip to content

Gabriela Cimpoca, Irlanda: ”Când am emigrat, am emigrat cu totul. Nu m-am mai uitat înapoi”

APDA, 31 iulie 2018 – Deși a emigrat la 42 de ani (vârsta de tranziție, cum spune ea), fără să știe engleza și cu o meserie de „’telectual bun la toate și la nimic”, Irlanda i-a dat tot ce era posibil: civilizație, respect, un viitor mai bun și un trai decent într-o țară unde „nu te mai ceartă nimeni”.

Gabriela Cimpoca a plecat din țară în 2004, când credea că e prea târziu pentru emigrare. Oricât de mult și-ar fi dorit să-și urmeze speranțele dintotdeauna de a trăi în altă țară, Gabi nu știa engleza, absolvise biologia la Iași și lucrase ca ziaristă (la cotidianul „Viața Liberă” din Galați) – adică știa de toate dar să facă nimic concret, cum spune ea.

Plus că la 42 de ani pierduse din entuziasmul de la 20, câștigând în schimb trei copii, responsabilități, experiență și înțelepciune – ce păreau argumente puternice împotriva stabilirii în altă țară.

Astăzi, familia Cimpoca locuiește undeva în vestul Irlandei, într-o căsuță ca în povești, pe malul unui lac, „din care o bucățică ne aparține”, spune Gabi. Ea și soțul ei sunt bunici – au de la fiul cel mare, Andrei, o nepoțică, Kaiya, de 3 ani, jumătate româncă, jumătate irlandeză.

Fiul cel mijlociu, Vladimir, a absolvit magna cum laude Computer Science la Cork University, primul din promoția lui. Iar cel de-al treilea fiu, Răzvan, a terminat Criminal Justice, la Waterford Institute of Technology. Exemplul Gabrielei demonstrează că visurile se pot îndeplini oricând, la orice vârstă, chiar și atunci când crezi că nu mai e posibil, cu condiția să îți dorești foarte mult.

”Când am emigrat, am emigrat cu totul. Nu m-am mai uitat înapoi, n-am lăsat loc de regrete, poate doar ceva nostalgii. Totuși, ca să fiu corectă, trebuie să recunosc faptul că, lăsându-i pe ai mei în urmă, mai ales pe mama, mi-a rupt inima…”, spune ea într-un interviu 24life.ro…

„Avertisment: urmează un text care ar putea să te afecteze emoțional”, scrie ea, mai în glumă, mai în serios, înainte de a-și începe povestea emigrării în Irlanda.