Press "Enter" to skip to content

„Funeraliile limbii române” la Cernăuți și rezoluție APCE la Strasbourg contra noii legi a învățământului din Ucraina

APDA, 13 octombrie 2017 – Asociațiile culturale românești din regiunea Cernăuți vor protesta, pe 17 octombrie, în fața sediului Administrației Regionale de Stat Cernăuți, organizând „funeraliile limbii române”.

Protestul este îndreptat împotriva noii Legi ucraineane a Educației, scrie portalul de știri BukNews preluat de RADOR. La protest, românii din Cernăuți vor scanda că li se încalcă drepturile și vor condamna „politica anti-românească a Kievului”, potrivit acelorași surse.

Reprezentanții Administrației Regionale de Stat Cernăuți s-au declarat surprinși de comportamentul „lipsit de logică” al liderilor asociațiilor românești din regiune care, înainte de promulgarea Legii educației, ar fi refuzat în mod categoric să aibă întâlniri cu autoritățile din domeniul educației, pentru a propune soluții la această problemă.

Noua Lege a Educației din Ucraina, adoptată la începutul lunii septembrie și promulgată de președintele Poroșenko, limitează predarea în limba maternă. Legea afectează comunitatea de români din Ucraina, dar și pe cea maghiară, precizează Napoca news.

În același timp, subiectul a fost dezbătut în Europa. Adunatea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat Rezoluția 2189 (2017): “Noua lege a educației din Ucraina: un impediment major cu privire la învățământul în limba maternă a minorităților naționale”.

Prin adoptarea acestei rezoluții, la inițiativa Delegației Parlamentului României la APCE, în cadrul celei de-a patra părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 9-13 octombrie 2017), Adunarea Parlamentară lansează un semnal politic foarte clar la adresa autorităților ucrainene în legătură cu impactul negativ cauzat de prevederile Legii educației pentru învățământul în limba maternă al minorităților naționale.

Totodată, Adunarea solicită ca reforma educației promovată prin această lege, care vizează consolidarea limbii de stat, să nu afecteze în niciun caz învățământul în limba maternă al minorităților naționale.

Membrii Adunării fac apel la autoritățile de la Kiev să respecte angajamentele asumate de Ucraina în baza instrumentelor juridice europene în materia respectării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Rezoluția Adunării a avut ca punct de plecare inițiativa Delegației Parlamentului României la APCE, care a depus în acest sens o solicitare de dezbatere de urgență, arată un comunicat al Senatului României.

Plenul Adunării a examinat și a aprobat luni, 9 octombrie a.c., la propunerea Biroului, organizarea acestei dezbateri de urgență, cu adoptarea unei rezoluții pe acest subiect. Comisia pentru cultură, știință, educație și media a APCE a fost sesizată pe fond pentru elaborarea proiectului de rezoluție, iar parlamentarul eston, Andres Herkel, a fost desemnat ca raportor.