Press "Enter" to skip to content

Franța se închide! Macron impune un al doilea blocaj național, pentru a opri al doilea val de coronavirus

Franța se închide. Președintele Emmanuel Macron a anunțat miercuri o închidere pentru toată populația franceze, similară cu cea din primăvară, dar cu ceva mai pușine restricții.

A doua închidere, care va intra în vigoare vineri 30 octombrie și va dura până la 1 decembrie, va împiedica circulația fără declarație pe proprie răspundere, va interzice întâlnirile la evenimente colective și va forța închiderea afacerilor considerate a nu fi esenţiale.

Dar, spre deosebire de prima închidere, școlile vor rămâne deschise și industria, agricultura, construcțiile și administrația vor continua să funcționeze cât mai mult posibil. O altă diferență: membrii familiei își vor putea vizita bătrânii în reședințele pentru vârstnici.

Într-un discurs în prime-time, președintele a recunoscut că avansul pandemiei l-a surprins, dar a subliniat că același lucru s-a întâmplat în toată Europa.

“Suntem cu toții în același moment, copleșiți de un al doilea val care, știm acum, va fi, fără îndoială, mai dur și mai letal decât primul”, a spus el.

„Dacă nu punem frâna brutal asupra contaminării, spitalele noastre vor fi în curând saturate […] Și medicii vor trebui să aleagă între un pacient Covid și o victimă a unui accident rutier sau între doi pacienți Covid. Luând în considerare valorile noastre, ceea ce este Franța, acest lucru este inacceptabil ”, a adăugat el.

A doua închidere reprezintă o nouă lovitură pentru economia franceză și un nou obstacol în calea ieșirii din recesiune. Dar președintele republicii a respins alegerea dintre salvarea economiei și salvarea sănătății: cu un virus necontrolat și un sistem de sănătate în criză, a spus el, economia nu poate funcționa și fără o economie puternică care să o finanțeze, sistemul de sănătate este de nesusținut. Guvernul, care recomandă întoarcerea la telemuncă, intenționează să prelungească așa-numitul șomaj tehnic și ajutorul acordat companiilor și lucrătorilor independenți. În cincisprezece zile, va evalua dacă unele companii pot redeschide. „Economia nu trebuie să se oprească sau să se scufunde”, a spus el. Frontierele cu vecinii europeni vor rămâne deschise.

Numărul de cazuri, admiteri la UCI și decese au crescut mai repede decât se aștepta în ultimele săptămâni. Numai marți au murit 523 de persoane, cel mai mare număr din aprilie. În total, peste 35.500 au murit de la începutul pandemiei. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 33.417 cazuri noi, aducând totalul la aproape 1,2 milioane. În iulie, 1,9% dintre persoanele care au fost testate pentru covid-19 au fost pozitive; acum sunt 18,4%. Paturile de terapie intensivă sunt ocupate ăn proporție de 57,5%, iar în regiuni precum capitala Paris, rata depășește 60%.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *