Press "Enter" to skip to content

Franța, medic român, soluția salvatoare pentru o mică comunitate din nordul țării. Primarul: ”Sperăm să depășim această criză”

APDA, 5 octombrie 2017 – Autoritățile din mica localitate Quettehou, situată nordul Franței au anunțat că după mai multe luni de zile au reușit să găsească un medic generalist care să se ocupe și de problemele de sănătate ale locuitorilor. Este vorba de Liliana Bladut, un medic generalist român, care potrivit primarului Jean-Pierre Lemyre (foto), își va începe activitatea în zile următoare.

De ce s-a ajuns aici

“La începutul anilor 2000, în Quettehou erau patru medici. Din păcate aceștia au plecat în următorii ani. Volumul de muncă pentru ei era unul foarte mare. Și astfel în 2008, timp de opt luni nu am mai avut niciun medic generalist” le-a declarat Lemyre jurnaliștilor de la publicația Ouest France.

Pentru a găsi rapid o soluție la problemele cu care se confrunta mica localitate, autoritățile au depus eforturi uriașe susține Lemyre.

“Încă din 2010 am trimis sute de scrisori facultăților cu profil medical. Am vrut să aducem aici medici tineri dar nu am primit niciun răspuns. Medicii în ziua de astăzi își doresc să profeseze în marile orașe sau dacă vin aici în provincie trebuie să aibe asigurată o legătura rapidă cu principalele căi de comunicații (autostrăzi sau trenurile de mare viteză). Mai mult, în cazul unei familii copiii trebuie să aibă acces facil la grădinițe sau școli. Ceea ce pentru noi ca localitae este cam greu de oferit. Însă problemele noastre par să fi găsit în final o soluție. Cu ajutorul d-nei Bladut sperăm să depășim această criză”.

foto: ouest-france.fr

Medicii români, huliți în țară, respectați peste hotare

În ceea ce privește situația din România, aceasta continua să fie una disperată. Nu mai puțin de 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat în perioada 2009-2015. Și pe termen lung autoritățile centrale și locale par a nu găsi soluții pentru a stopa acest fenomen.  Principalele cauze invocate de medicii români care au ales să profeseze în afara granițelor țării țin de salariile mici, lipsa dotărilor din spitale sau pur și simplu de condițiile de viață superioare celor din România.

Marius Dobrescu