Press "Enter" to skip to content

Franţa devine a şaptea ţară din Europa în care va fi predat cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească

Franţa devine, începând din acest an, a şaptea ţară din Europa în care va fi predat cursul opţional de Limbă, cultură şi civilizaţie românească. Acest lucru este posibil după demersurile întreprinse de Institutul Limbii Române şi de Ambasada României în Franţa, cu sprijinul oferit de Primăria localităţii Le Blanc-Mesnil, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei şi Cercetării. În orașul Le Blanc-Mesnil, de lângă Paris, trăiesc aproximativ 2.000 de români, ai căror copii vor putea începe cursurile de anul acesta.

“Sunt bucuros că acest demers prinde viaţă!”

“Sunt bucuros că acest demers prinde viaţă! Avem o relaţie excelentă cu Thierry Meignen, primarul oraşului Blanc-Mesnil, de lângă Paris, unde trăiesc aproximativ 2.000 de români. A primit cu multă deschidere propunerea ambasadei, care a fost imediat sprijinită de către Institutul Limbii Române şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România.

Directorul general al ILR, doamna Daiana-Theodora Cuibus, a fost, de altfel, la Paris şi au fost selectaţi şi profesorii care vor susţine cursurile. Astfel că, din această toamnă, în trei şcoli din Blanc-Mesnil încep cursuri de Limbă, cultură şi civilizaţie românească pentru elevi români şi nu numai. Este un prim pas, sunt primele cursuri de acest tip în Franţa şi sunt convins că vor urma şi altele”, a declarat ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu.

Cele trei şcoli vor găzdui, pentru început, 9 grupe de elevi. Cursul este deschis tuturor celor interesaţi, nu doar elevilor de origine română. Numărul de cursanţi este estimat la 150.

Protocolul pentru desfăşurarea acestui curs în oraşul Le Blanc-Mesnil a fost semnat în luna iulie, iar la finalul săptămânii trecute, Institutul Limbii Române a încheiat procedura de selecţie a personalului didactic care îl va susţine.

Franţa se alătură, astfel, celorlalte 6 ţări în care se derulează programul LCCR (Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord), însumând 128 de colaboratori, 446 de unităţi şcolare, 849 de grupe de elevi şi aproximativ 13.200 de cursanţi.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *