Press "Enter" to skip to content

Franța, condamnată să plătească despăgubiri de câte 7.000 de euro pentru șapte români de etnie rromă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, joi, Franța pentru că nu a ținut cont de consecințele evacuării unei tabere de rromi din regiunea pariziană în 2013, și nici de situația particulară a persoanelor în cauză.

Conform comunicatului emis de instanța de la Strasbourg, șapte cetățeni români de etnie rromă au înaintat o plângere la CEDO în aprilie 2013, după decizia autorităților de a evacua o tabăra neautorizată pe care aceștia o ocupau de șase luni la Courneuve, în regiunea pariziană, transmite AFP.

Fără propunere de relocare, rromii au plecat în cele din urmă de unii singuri, instalându-se provizoriu într-o altă tabăra, fără caravanele care, după cum afirmă ei, le-ar fi fost confiscate.

Circumstanțele evacuării forțate a taberei și condițiile lor de viață ulterioare “nu constituie un tratament inuman și degradant”, au considerat judecătorii de la Strasbourg, însă, “din cauza termenului scurt între ordinul prefectului și punerea să în aplicare, nu a existat o luare în calcul a consecințelor expulzarii și a situației particulare a reclamanților”.

În consecință, statul francez a încălcat articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private și familiale și a domiciliului) și articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv) ale Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Potrivit CEDO, “apartenența reclamanților la un grup defavorizat social și nevoile lor particulare trebuie luat în calcul în examenul de proporționalitate pe care autoritățile sunt obligate să-l efectueze”, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul în speță.

Statul francez a fost condamnat să achite fiecărui reclamant câte 7.000 de euro ca despăgubiri morale.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *