Press "Enter" to skip to content

Fost ministru în Guvernul României: «Mulți români sunt nefericiți în SUA, dar nu se întorc în România de ruşine»

APDA, 27 iunie 2018 – Daniel Petru Funeriu, fostul ministru al Educației în guvernul Boc II, nu crede că românii o duc foarte bine în străinătate. Mulți o duc mai rău decât acasă, dar se rușinează să se întoarcă, pentru a nu se spune despre el că a eșuat.

„Un domn deosebit din Timişoara care, după 17 ani de locuit în Chicago, s-a întors cu soția şi 2 copii înapoi în România îmi confirmă o mai veche observație: “mulți români, cu sau fără bani, sunt nefericiți în SUA dar nu se întorc în România de ruşine, să nu zică lumea că au dat chix”. Chiar dacă câştiga bani mulți motivele întoarcerii lui au fost: 1) prea puțin timp pentru familie, 2) prea falşi oamenii, 3) fuga permanentă după un “succes” apreciat de societate dar care ti se pare derizoriu atunci când te gândeşti la el singur cu tine. 4) raport calitatea vieții/efort prea mic.”, a scris Daniel Funeriu pe pagina sa de Facebook.

Dorin Saramet, un român care s-a întors din Germania, i-a dat dreptate fostului ministru. «Am stat 8 ani în Germania și cel mai fericit moment a fost când am revenit definitiv acasă, în 2002. După 16 ani de România pot spune cu mâna pe inimă că trăiesc mai bine aici decât acolo. Nu este vorba de bani sau situație materială, ci de psihic.

Am o groază de prieteni și cunoscuți, rude, plecați în Italia, Spania, Anglia sau Canada dar nu cunosc pe nimeni profund fericit pentru că locuiește acolo. Am un văr care are o firmă cu peste 100 de angajați la Roma și bani cu găleata. Tot vine de 10 ori pe an în România și spune că abia așteaptă să revină definitiv. Chiar dacă avem drumuri mai proaste sau spitale mai nedotate.», a scris Dorin Șaramet.

Puțini știu că Daniel Funeriu, 47 de ani, a fugit din România comunistă în 1988, pe când avea 17 ani, la Paris. Fost elev olimpic internațional la chimie, în 1999 a obținut titlul de doctor în chimie la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg, sub coordonarea laureatului Nobel în chimie, profesorul Jean Marie Lehn. Între 1999 și 2006 a fost cercetător științific în SUA și Japonia. (S.C.)