Press "Enter" to skip to content

Flutur despre românii din diaspora: ”Oameni dragi cărora le datorăm mult”

APDA, 31 iulie 2018 – Luna Diasporei, manifestare iniţiată în 2016 de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a debutat la Palatul Administrativ, sâmbătă, în prezenţa a câtorva zeci de suceveni care trăiesc de mulţi ani în străinătate şi au venit acasă în vacanţă.

”Am pornit la drum un proiect curajos, în 2016. Mulţi ne-au criticat. (…) Să ştiţi că a ieşit, pentru că cei care ne-au ajutat să deschidem curse aeriene pe rute Londra, Italia, ne străduim acum spre Madrid, spre Bruxelles, au fost românii din diaspora, dar un pic organizaţi. (…) Anul acesta estimăm 350.000 de pasageri de pe aeroportul nostru. Gândiţi-vă că, în 2016, când am venit eu, erau undeva la 20.000 pe an. Înseamnă că o deschidere spre lume se întâmplă”, a spus preşedintele CJ Suceava, la deschiderea evenimentului.

Sucevenii din diaspora, veniţi de pe patru continente, din SUA, Canada, China, Israel, Noua Zeelandă, dar şi din Anglia, Germania, Franţa, Spania, Italia, Belgia, Grecia, Austria, cu poveşti de succes, majoritatea fiind doctori, ingineri sau profesori, au primit din partea administraţiei judeţene câte o traistă bucovineană, diploma şi medalia ”Meritul Bucovinei”.

”Îmi exprim imensa bucurie că, într-o zi frumoasă de vară, ne întâlnim la Suceava cu o parte dintre oamenii dragi cărora le datorăm mult, care au poveşti de succes realizate acolo unde au plecat în lume. (…) În ajunul Lunii diasporei, este bine să ne întâlnim cu cei care au realizat lucruri frumoase acolo unde au plecat pe mapamond, cu care noi ne mândrim, faţă de care avem foarte multe obligaţii despre care s-a vorbit puţin sau deloc”, a spus Flutur.

El le-a transmis că ei pot reprezenta modele şi i-a invitat să vină cu idei noi în promovarea de proiecte care să conducă la dezvoltarea economică a zonei.

”De foarte multe ori vorbim cu oameni şi, în special, cu tineri, care spun că n-avem modele. (…) Da, e nevoie de modele şi aici avem modele pe care tinerii ar trebui să le folosească. Din păcate, şi o spun cu sinceritate, noi, clasa politică, nu prea oferim modele, aşa că modele trebuie regăsite în dumneavoastră, cei care aţi realizat performanţă. (…) Sunt convins că şi cu ajutorul dumneavoastră vom avea şi mai mulţi turişti. (…) Avansez invitaţia să veniţi cu idei, cu sugestii pentru dezvoltarea economică a zonei. E frumos turismul, sunt frumoase tradiţiile, dar totdeauna am spus că n-am cum să nu pun pe primul loc investiţiile şi dezvoltarea economică”, a afirmat Flutur.

Programul manifestărilor mai include lansări de carte, vernisajul expoziţiei ”Dor de casă” şi al uneia dedicate Marii Uniri, vizitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, precum şi un spectacol susţinut la Muzeul Satului Bucovinean de formaţii artistice din România, Polonia, Ungaria şi Ucraina, participante la Festivalul Internaţional de Folclor Întâlniri Bucovinene din acest an, ce se desfăşoară în acest weekend la Câmpulung Moldovenesc.