Press "Enter" to skip to content

Florența, opere ale unor artiști români, selectate pentru a fi expuse la Bienala Internațională de Artă Contemporană

APDA, 4 octombrie 2017 – Artiste din România expun în perioada 6-15 octombrie 2017 la ”Florence Biennale” – a XI-a ediție a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană de la Florența, cu susținerea Institutului Cultural Român și a institutelor culturale românești din Italia, 6 — 15 octombrie 2017.

Operele artistelor Alina Aldea, Maria Roxana Cioată și Maria Mănucă au fost selectate de Comitetul internațional de selecție spre a fi expuse la Florence Biennale 2017 — a XI-a ediție a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană de la Florența, prestigioasă manifestare dedicată diferitelor forme de exprimare artistică contemporană.

Florence Biennale 2017 se va desfășura în perioada 6-15 octombrie 2017 în Pavilionul Spadolini din Fortezza da Basso de la Florența, unde vor fi expuse lucrări de pictură, desen, grafică, sculptură, ceramică, artă textilă, fotografie, performance, instalații etc. ale unor artiști provenind din întreaga lume.

A XI-a ediție a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană de la Florența are ca temă ”eARTh: Creativity & Sustainability”, propunându-și ”să contribuie la consolidarea unei viziuni asupra viitorului în care creativitatea și sustenabilitatea să constituie fundamentele unui ”ecosistem” al artei și culturii în cadrul căruia să precumpănească respectul asupra naturii și al tuturor formelor de viață”.

Participarea artistelor din România la Florence Biennale 2017, unde vor expune lucrări de pictură și artă ceramică, beneficiază de susținerea Institutului Cultural Român, prin Accademia di Romania din Roma și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, care astfel continuă a contribui la promovarea artelor vizuale din țara noastră pe plan european, în dialogul artistic cu culturile din întreaga lume.

La ceremonia oficială de deschidere a celei de-a XI-a ediții a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană de la Florența, care va avea loc vineri 6 octombrie a. c., Institutul Cultural Român va fi reprezentat de doamna Ioana Drăgan, Director general al Direcției Generale reprezentanțe în străinătate.

Alina Aldea este o artistă care a expus în expoziții personale și colective în țară și în străinătate (Italia, Japonia, Suedia). La Florence Biennale 2017, artista va aduce în fața publicului trei lucrări, intitulate ”Black”, care fac parte dintr-o serie mai amplă de opere abstracte ce surprind o parte din preocupările sale artistice, desenul și grafica, diferite prin tehnicile de execuție, dar urmărind un numitor comun prin temele abordate. Lucrările sunt realizate pe suport de hârtie neagră, constau în desen în pastel și creion, evocând profunzimea spațiului prin efecte de multiplicare, iluzii perspectivale și prezența luminii asemenea unui negativ, dar și ciclicitatea și efectele naturale ale reversibilității, prin articulări de forme și structuri.

Maria Roxana Cioată, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, este ceramistă, graficiană și scenografă, a expus în țară și în străinătate (Bulgaria, Germania, Italia, Portugalia) în expoziții personale și colective. Criticul de artă Mihai Plămădeală consideră că ”rafinamentul operelor sale și componenta-i experimentală, mereu asociată cu arderea, conduc la concluzia că în lucrările Mariei Roxana Cioată elementele lumii fac parte dintr-o țesătură în care legăturile invizibile sunt sugerate de asocierea corpurilor ceramice, adesea fretate cu sârmă sau plasă. Dincolo de efectele vizuale implicite, filtrarea și dispersia luminii sau expansiunea vectorială a spațiului fac parte din limbajul ei artistic”. La ediția curentă a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană de la Florența, Maria Roxana Cioată va expune lucrarea ‘Portret’, o compoziție din ceramică pe suport de lemn.

Maria Mănucă, membră a filialei Iași a Uniunii Artiștilor Plastici din România, a expus în expoziții colective în țară și în străinătate (Israel, Italia, SUA). La Florence Biennale 2017 va participa cu Rescuing Project for Venice (ulei pe pânză, realizat în 2012) și Romanian Traditions (ulei pe pânză, realizat în 2015), lucrări reprezentative din portofoliul său artistic, care vizează aspecte ale unicității spațiului și timpului românesc — tradiții și istorie — dar și dimensiuni ale patrimoniului cultural universal.

Prezența artistelor din România la prestigioasa manifestare de artă contemporană Florence Biennale 2017 contribuie la consolidarea imaginii culturii române în Italia și în general la nivel european, la promovarea înalt calitativă a valorilor culturale românești și a operelor reprezentative ale artiștilor formați și afirmați în țara noastră.