Press "Enter" to skip to content

Festivalul Italian la București, ediția 2018 16 mai-15 iunie 2018 „Aducem Italia aproape de tine”

APDA, 28 mai 2018 – Din 16 mai până pe 15 iunie, ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior – București, în colaborare cu Institutul Italian de Cultură și sub patronajul Ambasadei Italiei la București, aduc Italia mai aproape de tine cu a zecea ediție a Festivalului Italian.

Festivalul, care se desfășoară în jurul datei de 2 iunie, Ziua Națională a Republicii Italiene, cuprinde o serie de evenimente dedicate promovării produselor Made in Italy în Romania precum și inițiative cu caracter cultural care să pună și mai mult în valoare patrimoniul artistic al Italiei.

Pe parcursul unei luni, iubitorii de frumos și de bun gust sunt invitați să facă o călătorie în lumea tradiției și a stilului de viață italiene, de-a lungul căreia se îmbină gastronomia, moda, designul și cultura.

Din 16 mai în 15 iunie se vor desfășura săptămânile bucătăriei, modei și amenajării interioare promovate de Agenția ICE cu sprijinul partenerilor locali. Printre inițiativele de program semnalăm în special La masă… în restaurantele italiene, o săptămână dedicată bucătăriei italiene în principalele restaurante și deli-shop-uri din București, care vor oferi meniuri la prețuri promoționale, Săptămâna modei italiene, pe perioada căreia mai multe magazine cu branduri italiene din București vor promova „Made in Italy” prin oferte speciale, Săptămâna Decorațiunilor interioare și Designului Made in Italy în unele dintre cele mai cunoscute show-room-uri din capitală. De asemenea, pentru a promova produsele editurilor italiene, casa de editură Pavesiana va propune o serie de evenimente dedicate autorilor italieni și proiecții de film cu degustări.

Pe lângă evenimentele dedicate publicului larg, în cadrul Festivalului Italian vor avea loc evenimente destinate profesioniștilor și societăților.  Pe 23 mai va avea loc a cincea ediție a „Italian Wine & Food Day”, manifestare dedicată promovării vinurilor și produselor alimentare italiene, în care vor fi prezenți ca expozanți producători italieni care doresc să intre pe piața românească. Evenimentul va fi inaugurat cu un seminar, care va include o prezentare dedicată sectoarelor horeca si vinului din Romania susținută de un expert al societății de consultanță KeysFin și un testimonial al unui specialist in domeniul horeca.

In cadrul evenimentului se va desfășura un seminar organizat de Camera de Comerț Italiană pentru România în cursul căruia va fi prezentat  “Raportul de constatare a cazurilor de Italian Sounding în sectorul de retail alimentar din România – ediția 2017”, urmat de premierea restaurantelor certificate „Ospitalità italiana”.

În data de 12 iunie va fi organizată a treia ediție a evenimentului „Italian Beauty & Care Day”, în cadrul căreia producătorii italieni vor prezenta specialiștilor români din domeniul produselor de înfrumusețare și îngrijire personală cele mai bune produse Made in Italy.

În ceea ce privește evenimentele culturale din cadrul Festivalului Italian, în data de 16 mai 2018, va fi organizată la sediul Institutului Italian de Cultură din București conferința “Rossini, 1868-2018. Aspetti di un genio” susținută de către cel mai renumit critic de muzică italian, Paolo Isotta, un omagiu adus geniului lui Gioachino Rossini, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la moartea acestuia. Vor urma alte întâlniri culturale interesante, printre care: spectacolul itinerant “Unde te duc picioarele” prezentat de artista Laura Kibel (15-17 mai, la Săcele, Galați și Greci), pe 22 mai, conferința susținută de Mons. Bruno Fasani despre comorile Bibliotecii Capitolare din Verona, cea mai veche din lume, pe 30 mai, Lecția-concert susținută de Leandro Piccioni, în cadrul manifestării “Fare Cinema” promovată de Ministerul Italian al Afacerilor Externe, pe 31 mai, concertul de orgă susținut de Domenico Severin în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional de Orgă de la Catedrala Sfântul Iosif din București, expoziția de fotografie a Rodicăi Marinescu “Plimbare printre fântânile Romei” (5-21 iunie), dar și expoziția de artă “Opere din patrimoniul Galleria d’Italia, Intesa Sanpaolo Bank” ce va fi inaugurată la Muzeul Național de Artă al României în data de 13 iunie și Noaptea albă la Institutul Italian de Culturădin 22 iunie, cu un concert susținut de formația Aranira ce va interpreta muzică din zona de centru-sud a Italiei și vernisajul expoziției “Un Caravaggio di campagna”, opere de Virgilio Forni, o colecție ce aparține Fundației Sartirana Arte.

Andi Rădiu