Press "Enter" to skip to content

Felix Făgărășan, Italia: «Toată generația mea e plecată. Mă revăd cu ei prin Europa. Acasă nu mai e nimeni»

APDA, 19 octombrie 2017 – Felix Făgărășan, 39 de ani, originar din Deva și stabilit în Italia de 15 ani, nu crede că România mai poate fi o soluție pentru cei care au plecat.

Ceea ce îl definește este marea pasiune pentru fotografie, din care încă nu și-a făcut o profesie, dar care i-a adus multe satisfacții. Este apreciat pentru fotografiile sale artistice nu numai la Lucca, orașul unde este rezident. A devenit membru al clubului fotografic al societăţii National Geografic și a vizitat multe țări, în special nordice (Islanda, Suedia, Norvegia, etc.) în căutarea cadrului perfect.

Felix se pregătește să participe la un concurs de fotografie, Photo Awards 2017 -2018. A publicat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii, rugând publicul să o aleagă pe cea mai bună.

Voia să plece din Italia la un moment dat, dar nu în România, ci în Norvegia. «După 15 ani de Italia, eram la un pas să plec în Norvegia, de tot. Am rămas în Italia pentru fiul meu…»

Spune că în România nu s-ar întoarce. «Nici dacă primesc acelaşi salariu în România, nu mă întorc. Nu e vorba de bani, ci de civilizația în care trăiesc.»

Ce crede că ar trebui să se schimbe în România? Enumeră câteva cuvinte cheie: «Autostrăzi, sănătate, învăţământ modern, birocrație minimă, într-un cuvânt civilizaţie. Pot câştiga la loto un miliard de euro, tot nu merg acasă. Să fac 5 ore de la Deva până la Brașov?»

Chiar nu îi lipseşte nimic de acasă? «Afumătura… În rest, ai mei vin de două ori pe an, eu merg doar o dată la 2 ani… Toată generația mea e plecată. Mă revăd cu ei prin Europa. Acasă nu mai e nimeni. Cei din România tot speră că poate cineva se mai întoarce… Dar copii noștri sunt generația pe care cu adevărat au pierdut-o. Poate dintre noi se mai întorc, dar cine e născut în afară… niciodată. Nu văd un viitor pentru România, pleacă 200.000 oameni pe an… Enorm… Pleacă cei mai buni. Rămân piloşii și hoţii.»

Și totuși, ce trebuie să facem? Ne resemnăm? Dispare țara. Până la urmă ne-am născut acolo.

«Aş merge mâine înapoi, dar să trăiesc alături de toţi care sunt sau au fost plecaţi. Ei sunt adevărata Românie. » (S.C.)