Press "Enter" to skip to content

Expoziție românească inedită în SUA, 100 de costume populare românești autentice din ultimul secol expuse în sudul Californiei

APDA, 13 noiembrie 2018 – Consulatul General al României la Los Angeles vă informează că, organizația Romanian Traditions in California, pentru prima data in Statele Unite ale Americii, a realizat o expoziţie inedită, cu 100 de costume populare românești autentice din ultimul secol, marcand astfel sarbatorirea Centenarului Marii Uniri în sudul Californiei, prin promovarea valorilor și tradițiilor populare românești.

Portul popular reprezintă una dintre formele de cultură ale unui popor. Costumul tradițional românesc vorbește despre generații de patrioți, despre istoria României, despre apartenență și despre contribuția satului românesc la conservarea patrimoniului spiritual al poporului român.

Evenimentul a avut loc duminică, 30 septembrie, între orele 12 p.m. și 6 p.m., în aula adiacentă Bisericii Penticostale Emanuel din Anaheim, California.
La eveniment au participat: delegatia Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni din Romania, codusă de doamna Lilla Debelka, secretar de stat, reprezentanți ai autorităților locale americane, membri din grupul European Heritage, precum și reprezentanți ai altor organizatii culturale și artiști populari.

Colectia celor 100 de costume prezentate în cadrul expoziției face parte din colectia etnografica Dorina Manga.

Expoziția celor 100 de costume populare românești a încântat privirile românilor și ale americanilor prezenți la eveniment. Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, doamna Lilla Debelka, a evidențiat în cuvântul său faptul că expoziția reprezintă fără doar și poate o activitate educativă și culturală în beneficiul comunității românești din Statele Unite.

Ulterior, secretarul de stat s-a întâlnit cu reprezentanți ai clerului, subliniind faptul că “rădăcinile noastre sunt puternice și valorile în care credem ne apropie mereu unii de alții în dorința de a fi mai buni și de a face bine”.

În discursul adresat reprezentanților autorităților americane prezente și participanților, consulul general al României la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu, a subliniat rolul important al interacțiunii directe între comunitățile românești din Statele Unite ale Americii și România, precum și importanța dialogului intercultural, care asigură pacea și buna înțelegere între toate segmentele sociale participante la contrucția societății americane, caracterizate prin excelență, toleranță și simțul apartenenței la o comunitate multiculturală, totul în cadrul Parteneriatului strategic româno-american, care a împlinit 21 de ani în acest an. De asemenea, consulul general al României la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu, a felicitat autoritățile din Anaheim pentru modelul social de succes construit la Anaheim și a accentuat dimensiunea esențială a conștientizării identității românești la nivel individual și colectiv în cadrul comunităților românești din afara granițelor țării și cât de important este atașamentului față de valorile tradiționale românești, față de istoria românilor și față de familie și comunitate.

Organizatorul Dorina Manga și membrii delegației oficiale a României au primit distincții onorifice din partea primarului din Anaheim, Tom Tait, prin reprezentantul Primăriei, consilierul James Vanderbilt, pentru contribuția acestora la construirea unei societăți multiculturale în Anaheim.

Consulatul General al României la Los Angeles adresează mulțumiri comunităților româno-americane din Anaheim, în special Bisericii Penticostale Emanuel, pentru susținerea evenimentului.