Press "Enter" to skip to content

Expoziția IA Aidoma ajunge în Elveția

APDA, 08 iunie 2018 – 45 de cămăși românești își continuă povestea prin Europa. După Spania și Luxemburg a venit rândul Elveției să gazduiască expoziția. Vernisajul va avea loc pe 14 iunie 2018, la Maison de la Femme, în Lausanne. Este un efort comun al Asociației Semne cusute din Romania, Fundației Madeleine Moret, deținătoarea locației, al Ambasadei României în Elveția și Consulatului României la Zurich, precum și a Centrului Cultural Românesc din Neuchatel.

Locația aleasă de această dată pentru a expune cămășile românești are o însemnătate aparte. A fost creată de Madeleine Moret (1901-1973), prima femeie din Elveția care a obținut licența de radiodifuziune. Conform dorințelor sale fundația ce astăzi îi poartă numele a fost înființată in 30 septembrie 1976. De atunci serveaște și îmbunătățește drepturile și protecția femeilor și îmbogățește cunoștințele culturale și artistice ale acestora. Este un loc unic in Lausanne unde se organizează dezbateri, conferințe, cursuri, precum și expoziții.

Expoziția IA Aidoma cuprinde 45 de cămăși cusute în totalitate de mână, replici ale cămășilor vechi ce se află în cele mai mari muzee de textile și etnografice ale lumii. Este rezultatul unei acțiuni de recuperare de patrimoniu cultural demarate de către Asociația ”Semne Cusute”. Pornind de la fotografiile aflate pe site-urile acestor muzee și de la fotografii alb-negru publicate în perioada interbelică, doamnele din grupul Semne Cusute, înființat de către arhitecta Ioana Corduneanu, au cusut replici  ”aidoma” ale cămășilor romanești înstrăinate. În spatele acestui demers a stat o cercetare continuă pentru că aceste cămăși sunt cusute respectând tehnicile și materialele utilizate secolul trecut, pe cât a fost posibil.

După ce în 2016-2017 expoziția IA Aidoma s-a plimbat prin marile orașe ale României, în acest an a depășit granițele țării și a fost expusă în Zaragoza, Spania și în Luxemburg, iar din 15 iunie până în 6 iulie va poposi în Lausanne, Elveția. Intrarea este liberă, iar programul de vizitare este de luni până vineri între 9 – 12 precum și 14-18.

Raluca Caranfil