Press "Enter" to skip to content

Ești angajat în Germania? Iată obligațiile pe care le ai

APDA, 8 septembrie 2017 – În prezent, în Germania, la fel ca în toate țările civilizate ale lumii, toţi cei care muncesc, au o proprietate sau operează pe piaţa economică a comunităţii în vreun fel anume plătesc impozite.

Potrivit platformei de specialitate socinro.me, impozitele sunt directe şi indirecte, pe venit, pe profit, pe avere, pe capital şi aşa mai departe. Iată care sunt impozitele pe care trebuie să le plătească un salariat în Germania, în calitate de angajat al unei societăţi germane, româneşti, turce sau arabe, cu sediul in Germania.

Astfel, contribuţiile pe care le plăteşte un angajat în Germania la un angajator sunt:

– impozitul pe venit: este progresiv, în funcţie de venit şi este cuprins intre 15% pentru veniturile mici şi 45 % pentru veniturile mari. Angajatorul reţine impozitul pe venit, cu fiecare plată a unei remuneraţii şi plăteşte suma direct către administraţia financiară.

– asigurarea de sănătate – Krankenversicherung (aproximativ 15,5 % din salariul brut) – se plăteşte 7,3 % de către angajator şi 8,2 % de către angajat, suma lunară maximă de plată pentru 2014 fiind limitată la plafonul de 627 de euro;

– asigurarea de îngrijire – Pflegeversicherung (1,7% din salariul brut) – se plăteşte de către angajat. suma lunară maximă de plată pentru 2014 fiind limitată la 83 de euro. Dacă angajatul are cel puţin 24 de ani şi nu are copil – suma lunară de plată este de 1,95 % din salariul brut.

– asigurarea pentru şomaj – Arbeitslosenversicherung ( 3 % din salariul brut) se plăteşte 50% de către angajator şi 50% de către angajat;

– asigurarea pentru pensie –Rentenversicherung (18,9 % din salariul brut) se plăteşte 50% de către angajator şi 50% de către angajat.

În plus, angajatorul mai trebuie să plătească în favoarea angajatului său: asigurare privată în caz de boală (în caz de neplată este total răspunzător pentru riscul financiar în caz de boală a angajatului) şi asigurarea legală în caz de accident sau boală profesională.

În Germania, impozitul pe salariu (Lohnsteuer) se calculează în funcție de două criterii:

1. Importanța și responsabilitatea postului ocupat și

2. Situația familială a angajatului

Spre deosebire de România, unde impozitul pe salariu este unic (16%) pentru toate categoriile de venit, în Germania, impozitul pe salariu este progresiv, în funcţie de venit şi este cuprins între 14% pentru veniturile mici şi 45 % pentru veniturile mari. În fiecare an, guvernul german modifică tranșele de impozitare astfel încât salariul net al angajatului să crească, mai notează H.E.S.R.

(Ziarul Romanesc Germania)