Press "Enter" to skip to content

Emigrați în România. Un francez s-a mutat la Buzău și produce bere artizanală, tip Einstein, Steve Jobs și Dali

APDA, 5 iunie 2018 – François-Xavier D’Hollander, 42 de ani, a emigrat din Franța în România, unde și-a împlinit visul de a avea propria sa fabrică de bere. Visul și l-a împlinit la Buzău, unde a fost o vreme director la o mare fabrică de malț. A renunțat la slujba sa bine plătită și a pus bazele unei microberării, unde produce trei tipuri de bere artizanală, marca One Beer Later, care se vinde foarte bine.

François-Xavier s-a asociat cu un român, Ionuț Stoian, şi a investit 200.000 de euro. Fabrica este activă de patru luni și are un singur angajat.

„Am vrut să deschid o berărie încă de acum 20 de ani. Acum doi ani, de ziua mea, colegii şi prietenii din Buzău mi-au spus că eu o să deschid o berărie în România. Le-am zis că e o nebunie, că piaţa românească nu este pregătită pentru berea artizanală, că este foarte scumpă. Am început să cercetez şi aveau dreptate, berea artizanală prinsese în România. Două luni mai târziu, am demisionat din companie şi înc-o lună mai târziu am revenit cu toată familia în Buzău“, a povestit François-Xavier pentru Știri de Buzău. Francezul s-a mutat cu familia în România și și-a cumpărat casă în localitatea Spătaru, lângă Buzău, aproape de făbricuța sa de bere.

A venit în România în vacanță, în 2007. În anul următor, angajatorul său, o multinațională din industria berii, i-a oferit un post la Buzău, unde a lucrat 6 ani, apoi s-a întors în Franța. Dar nu a uitat de România. «Mă întorceam adesea pentru a-mi vedea prietenii din Buzău. Aici îmi plac spațiile mari, fără limită de proprietate, uneori fără semne de prezență umană, plimbările în Carpați, climatul și viața din sat.”, a povestit el pentru Le Petit Journal, publicație a expaților francezi.

Cum i-a venit ideea înființării fabricii? «Am avut în minte să creez o fabrică de bere în timpul anilor de studiu, mi-am făcut specialitatea studiind ingineria berii și apoi am lucrat în acest domeniu timp de 18 ani. Ultimul impuls a venit de la prietenii mei din Buzău.», a declarat el.

Cele trei sortimente de bere au etichete care atrag atenția, cu chipurile a trei genii: Einstein, Steve Jobs și Salvador Dali. Varianta “Einstein is Wrong” are 6.2% alcool, varianta cu Steve Jobs, “Drink Different” are 5.2% alcool, iar cea cu Dali şi celebra sa mustaţă, are 6,2% alcool. (S.C.)