Press "Enter" to skip to content

Emigrarea în Noua Zeelandă, sfaturi de la fața locului: «Dacă sunteți apropiați de familia din România, e greu»

APDA, 29 iunie 2018 – S-a mutat de la Londra în Noua Zeelandă, în țara considerată una dintre cele mai primitoare din lume și a povestit ce-a găsit acolo. În ultimul World Happiness Report al fundației Ernesto Illy, Noua Zeelandă este pe locul 8, analizând aspecte cum ar fi Pib-ul, pro capite, drepturile, încrederea, speranța de viață, politicile sociale, lipsa corupției, etc. (România locul 52 din 156 de țări).

Pe blogul mihaivasilescublog.ro, Andie, expertă în marketing online, plecată în Noua Zeelandă cu soțul și copilul, a oferit multe detalii despre viața reală de acolo.

«Ne-am mutat în Auckland, cel mai mare oraș, unde stăm la 20 minute cu autobuzul de centrul orașului.

Stăm cu chirie și plătim 550NZD pe săptămână (1,600 RON), fără utilități. Avem 3 dormitoare și o baie, garaj, grădină destul de mare, zonă ok. (…)

Carnea este mai scumpă, dar infinit mai bună. Eu nu am gustat așa vită bună până nu am venit aici, asta pentru că vitele stau tot anul la pășune și mănâncă iarbă, nu furaj. Totul e de calitate superioară, de la brânză, la ouă, la ulei de măsline etc. Nu există mâncare așa buna în Europa și nu exagerez.

Serviciile: De la cosmetică, la sală, la orice înseamnă serviciu este cam jumătate de preț față de Londra.»

Foarte dezvoltat este sprijinul pentru creșterea copiilor: «A fost unul din motivele principale ale mutării, pentru că avem un băiat de un an și jumătate. În Londra full time, 5 zile pe săptămână, ne costa 1,200 de lire. Aici e la jumătate de preț, cu scutece și mâncare incluse.

Costă 350 NZD pe săptămână, program întreg, 5 zile pe săptămână, scutece incluse. Mănâncă 3 mese acolo. Sunt 4 copii la o educatoare (am inteles ca trebuie sa subliniez asta pentru ca in Romania sunt 20 sau asa ceva la o educatoare). Au tot felul de activități: pictat, preparat mâncare, messy play, jucat în nisip. Eu sunt foarte mulțumită, iar pentru el e minunat. Școala începe la 5 ani aici.» Apoi este multă siguranță: «E genul de loc unde copiii se joacă pe stradă.»

Oamenii sunt foarte amabili. «E genul de loc unde te saluți cu vecinii, în fiecare magazin te întreabă ce mai faci iar dacă ești cu bebe vor șuetă. Nu judecă, sunt relaxați și nu oferă sfaturi, dar absolut oricine te ajută dacă poate. Sunt foarte deschiși, primitori, dornici să te ajute. E genul de loc unde poți ruga un vecin sau un străin pentru ajutor. Sunt foarte fără pretenții și relaxați. »

«Noi personal o ducem mai bine ca în UK. Câștigăm un pic mai bine, plătim aceeași sumă pe chirie dar pentru o casă mai mare și mai centrală și creșa este la jumătate de preț față de UK.»

Există un inconvenient: depărtarea față de familia din România. «Dacă sunteți foarte apropiați de familie și prieteni, e foarte greu. Sunt 24 de ore de zbor în total, practic este capătul lumii. Este costisitor dar și greu fizic să vizitezi anual, cel puțin cu copiii. Daca e vreun deces in familie exista posibilitatea sa nu puteti ajunge.»